Máme šesť obetí nákazy, zomreli aj seniori zo zamoreného DSS

TA3 TASR SITA ČTK
15.4.2020 15:00

Šírenie nového koronavírusu sa nám darí spomaľovať, no zďaleka sme nevyhrali. Potvrdených pozitívnych prípadov máme viac ako 860 a naša ekonomika smeruje do hlbokej recesie. Zvládneme udržať počet nakazených na trojcifernom čísle? Čo nás ešte čaká? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme šesť obetí nákazy, zomreli aj seniori zo zamoreného DSS
SITA/ŽSK

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Tretina z takmer 2000 námorníkov, ktorí boli na palube francúzskej lietadlovej lode a dvoch podporných plavidiel v čase, keď vypukla pandémia, mala pozitívny test. Oznámilo to francúzske ministerstvo obrany. Potvrdenú nákazu má celkovo 668 námorníkov z lietadlovej lode Charles de Gaulle a jednej z dvoch sprievodných fregát v jej bojovej skupine, pričom 31 z nich je hospitalizovaných a jeden sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

0:00 Napriek skoku v počte mŕtvych sú v niektorých častiach USA neisté náznaky, že pandémia začína ustupovať.

23:40 Poslať ich chce britským nemocniciam, ktoré čelia vysokému náporu pozitívne testovaných.

23:20 Ministri obrany NATO rokovali prostredníctvom zabezpečenej videokonferencie, aby rozhodli o ďalších krokoch Severoatlantickej aliancie v boji proti chorobe COVID-19. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po skončení rokovaní v správe pre médiá uviedol, že koronakríza ukázala, že krajiny 30-člennej Aliancie "sú odolné a jednotné", zároveň však zdôraznil, že aj v čase tejto krízy Aliancia musí zostať "ostražitá".

23:00 Na situáciu v pezinskom DSS zareagovala prostredníctvom sociálnej siete aj prezidentka.

22:40 Británia pravdepodobne dosahuje vrchol epidémie nového koronavírusu, uviedol hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo profesor Chris Whitty. "Náš názor je, že pravdepodobne dosahuje celkový vrchol. Zatiaľ však nie sme v štádiu, keď môžeme s istotou a bezpečne povedať, že už sme za hranicou a môžeme začať premýšľať o ďalších fázach," dodal Whitty. Podľa britského ministerstva zdravotníctva malo pozitívny test na ochorenie COVID-19 v Británii doposiaľ celkovo 98.476 ľudí a počet obetí v krajine sa zvýšil na 12.868.

22:20 Krízové štáby musia riešiť zdanlivo drobnosti, ktoré sa však pri prísnych bezpečnostných opatreniach realizujú komplikovane.

22:00 Spoločné majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike sa v českom Opočne neuskutočnia v pôvodnom termíne 18. až 21. júna. Organizátori musia nájsť náhradné riešenie po tom, ako Medzinárodná cyklistická únia (pre pandémiu koronavírusu predĺžila prerušenie profesionálnych súťaží minimálne do konca júna.

21:50 Zopakoval tiež, že malé obchody by sa mali opäť otvoriť.

21:40 Kolumbia dočasne prepustí približne 4000 väzňov do domáceho väzenia v snahe zregulovať šírenie koronavírusovej nákazy v zariadeniach na výkonu trestu. Ďalší odsúdenci môžu byť prepustení v nasledujúcich dňoch. Dve osoby, ktoré nedávno prepustili z väznice v meste Villavicencio, zomreli po tom, ako sa infikovali novým druhom koronavírusu, kým 13 ďalších väzňov, dvaja strážcovia a jeden správca z toho istého zariadenia majú tiež potvrdenú infekciu.

21:30 Ekonomická aktivita v USA zaznamenala v dôsledku pandémie nového koronavírusu prudký pokles, a to naprieč všetkými regiónmi. Uviedla to v správe o vývoji ekonomiky, známej ako Béžová kniha, americká centrálna banka.

Podľa Fedu pandémia v najväčšej miere zasiahla hotelierske a reštauračné služby, oblasť zábavy a maloobchodu. Nevyhol sa jej však žiadny zo sektorov hospodárstva a nútené zatvorenie veľkého počtu firiem viedlo vo všetkých regiónoch k rastu nezamestnanosti, v mnohých z nich k prudkému.

21:20 Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, už na celom svete podľahlo najmenej 131.319 ľudí, pričom viac ako dve tretiny úmrtí evidujú v Európe. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje. V Európe zaznamenali doposiaľ 88.716 úmrtí, zatiaľ čo v Spojených štátoch evidujú 26.950 úmrtí. Po USA nasleduje Taliansko s 21.645 úmrtiami, Španielsko s 18.579 a Francúzsko, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo 17.167 osôb.

21:05 Na Slovensku pribudli ďalšie obete vírusu, pandémia dusí aj našu ekonomiku. V Téme dňa o tom hovorili predseda Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič a exminister financií Ladislav Kamenický.

21:00 Príslušníci HaZZ vykonávali testovania aj počas stredy.

20:50 Svetová zdravotnícka organizácia "ľutuje" rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť jej finančné príspevky pre údajné nezvládnutie situácie okolo koronavírusu. USA sú najväčším prispievateľom do organizácie.

WHO teraz musí preskúmať, ako pozastavenie financovania zo strany USA ovplyvní jej dlhodobé fungovanie. "WHO posudzuje dôsledky pozastavenia príspevkov od USA na našu prácu. Budeme spolupracovať s našimi partnermi, aby sme finančnú medzeru vyplnili a naša práca mohla bez prerušenia pokračovať," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

20:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:35 Francúzi si pripomínajú rok od veľkého nešťastia.

20:30 Dostávajú sa k nim aj prostredníctvom darov.

20:20 Čaputová mala v júni absolvovať audienciu vo Vatikáne, vzhľadom na aktuálne okolnosti nie je isté, či sa uskutoční.

20:15 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 1438 úmrtí na koronavírus. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch už 17.167 ľudí. Podľa neho je v súčasnosti v nemocniciach o 513 pacientov menej v porovnaní s utorkom.

20:10 Nemecký plán uvoľňovania opatrení v boji proti koronavírusu počíta s otvorením menších obchodov budúci týždeň a postupným otváraním škôl od 4. mája. O pláne v stredu rokovala kancelárka Angela Merkelová s predsedami vlád 16 spolkových krajín.

Už budúci týždeň by sa v Nemecku mali otvoriť obchody a prevádzky do 800 štvorcových metrov vrátane kaderníctiev, zoologických záhrad a verejných knižníc. Školy by sa v krajine mali otvárať postupne od 4. mája. Zatvorené ostanú bary a reštaurácie, platí zákaz náboženských a iných verejných podujatí. Masové verejné podujatia sa v krajine nebudú konať až do 31. augusta.

20:05 Na budúci týždeň sa uskutoční ďalší, v poradí už štvrtý mimoriadny summit EÚ, ktorý sa bude konať opäť prostredníctvom videokonferencie a ktorý bude zameraný na pandémiu koronavírusu a na európsku stratégiu obnovy, ktorá bude nasledovať po zdravotnej kríze. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel.

20:00 Za posledných 24 hodín v Srbsku potvrdili celkovo 408 nových prípadov nakazenia novým koronavírusom a päť infikovaných ľudí zomrelo. Počet úmrtí tak stúpol na 99. Celkový počet nakazených je v súčasnosti 4873.

19:50 Tvrdia, že aj oni sú v prvej línii v boji proti koronavírusu.

19:40 Státisíce ľudí nepracujú a niektorí podnikatelia uvažujú o úplnom zrušením prevádzky.

19:30 Na vaše otázky odpovedala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike.

19:15 Vedenie koncernu Volkswagen vo Wolfsburgu rozhodlo o pozastavení celoeurópskej výroby v polovici marca.

19:00 Premiér Igor Matovič má na to iný názor.

18:50 Zatiaľ nie je jasné, či to bude mať nejaký vplyv na rozhodovanie vedenia krajiny.

18:40 Taliansko zaznamenalo v stredu ďalších 578 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 21.645 ľudí. Počet nakazených ľudí je aktuálne 105.418, o 1127 viac ako v utorok. V intenzívnej starostlivosti je 3079 pacientov, 27.273 je hospitalizovaných so symptómami a 74.696 osôb je v domácej izolácii. Od utorka sa uzdravilo 962 ľudí. Od začiatku krízy bolo uzdravených 38.092 ľudí.

18:30 Britský hudobník Paul McCartney označil tzv. mokré trhy v Číne za "stredoveké" a "obscénne", pričom ich ďalšie prevádzkovanie prirovnal k zhodeniu "atómových bômb" na svet. Podľa neho sú tieto trhoviská zodpovedné za súčasnú pandémiu COVID-19, informovala spravodajská stanica Sky News.

McCartney, ktorý má 77 rokov a je preto v rizikovej vekovej skupine, dúfa, že Čína prijme príslušné opatrenia. "Skutočne dúfam, že toto čínsku vládu prinúti zaviesť superhygienické podmienky. Povedzme si to rovno - jesť netopiere je trochu stredoveké," vyhlásil exbeatle v relácii americkej rozhlasovej stanice Sirius XM.

18:20 Odubytovávanie študentov z internátov, v súvislosti so šírením COVID-19, sa v týchto dňoch realizuje aj v študentských domovoch Technickej univerzity vo Zvolene. Ide o približne 750 študentov, ktorí majú pobyt na území SR a sú povinní vysťahovať sa. Informáciu o odubytovaní dostali študenti vopred e-mailom. Študenti môžu vstúpiť do priestorov študentského domova iba s tvárovým rúškom a v rukaviciach. Pri vstupe do internátov má rozložené pracovisko kontrolná skupina, ktorá meria všetkým vstupujúcim telesnú teplotu a monitoruje celý proces odubytovania. Odchádzajúci študenti nemusia vypisovať žiadne dokumenty.

18:10 Kanadská ekonomika sa v marci prepadla oproti februáru o rekordných 9 %, keďže opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu zmrazili ekonomickú aktivitu v krajine. Uviedol to v bleskovom odhade kanadský štatistický úrad Statscan. Ak sa bleskový odhad potvrdí, bude to znamenať najprudší medzimesačný pokles kanadskej ekonomiky od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1961.

18:00 Tá pritom ako prvá zo štvorice automobiliek pôsobiacich na Slovensku obnovila výrobu.

17:50 Pandémia nového koronavírusu vyhnala život z centra Bratislavy, ktoré takto pred rokom bolo plné domácich i turistov. Dokazujú to aj čísla z bezplatnej mestskej wi-fi. Záujem o online pripojenie v centre klesol asi na pätinu, pri návštevníkoch z cudziny je pokles ešte výraznejší. Informoval o tom hovorca mesta Bratislava Peter Bubla.

"Z dát za posledné týždne sa dajú odčítať tri trendy. Keď sa v marci zatvorili školy a škôlky, s deťmi zostali doma aj niektorí rodičia. Kým bežne sa na bezplatnú mestskú wi-fi prihlási zhruba 2000 ľudí denne, po prvých opatreniach klesol tento počet o štvrtinu na zhruba 1500," spresnil Bubla.

17:40 Najpesimistickejší scenár výpadku príjmov Trnavského samosprávneho kraja na tento rok počíta so sumou 29,5 milióna eur. Uvádza sa to v informácii o finančných dosahoch pandémie, ktorú predložil predseda TTSK Jozef Viskupič poslancom krajského zastupiteľstva. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vyčíslila najvyšší výpadok podielových daní pre TTSK vo výške 27 miliónov eur, avšak krajská samospráva očakáva celkový prepad ešte vyšší.

17:30 Prezidentský palác bude večer na znak solidarity osvetlený vo farbách talianskej trikolóry, informoval o tom Lukáš Laczko z komunikačného odboru paláca. „Na znak solidarity s Talianskom, ktoré bolo spomedzi európskych štátov prvé postihnuté krízou spôsobenou koronavírusom, bude dnes večer Prezidentský palác symbolicky osvetlený vo farbách talianskej trikolóry,“ priblížil Laczko.

Taliansko patrí k najviac postihnutým európskym štátom. Na ochorenie tam zomrelo približne 20-tisíc obyvateľov. Vláda na rokovaní 14. apríla schválila finančnú pomoc vo výške 250-tisíc eur pre Taliansko na boj s koronavírusom.

17:10 Slovenský model kurzarbeitu, ktorý vláda predstavila v rámci ďalšieho rozšírenia pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov, nemusí byť dostatočným nástrojom na udržanie zamestnanosti. Tvrdí to Asociácia priemyselných zväzov, podľa ktorej je prekážkou nastavenie stropu vo výške 880 eur, ktorý predstavuje 80 % priemernej mzdy na Slovensku.

17:00 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý hovoril o tom, že hlavný hygienik povolil maturity a prijímacie skúšky na stredné školy.

16:55 Rafinérska spoločnosť Slovnaft začala už pred Veľkou nocou testovať svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19. Zatiaľ bolo otestovaných viac ako 1000 ľudí, všetky testy boli negatívne. Pri testovaní sa Slovnaft sústredí na zamestnancov vo výrobnej zóne, ktorí sú kľúčoví pre zachovanie prevádzky podniku. Testujú sa nielen vlastní zamestnanci, ale aj dlhodobí externí dodávatelia, s ktorými zamestnanci prichádzajú pravidelne do kontaktu, informovala v stredu spoločnosť.

16:45 Bratislavský primátor Matúš Vallo požiadal hlavného hygienika SR, aby dal všetkým verejným i neverejným organizáciám či zariadeniam, ktoré sa starajú o starých ľudí, jasné a čo najkonkrétnejšie, najpresnejšie pravidlá, ako urobiť všetko pre to, aby ochránili seniorov. Uviedol to v stredu po zasadnutí Prezídia ÚMS v Banskej Bystrici.

16:31 Opäť rokuje ústredný krízový štáb. Premiér Igor Matovič pred začiatkom zasadnutia povedal, že prichádza s veľmi vážnymi opatreniami. Podrobnejšie informácie má Lenka Ježová.

16:30 Úrad verejného zdravotníctva v stredu povolil konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia, potvrdil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

16:20 V našom štúdiu sme privítali predsedu Komory cestovných kancelári a sprievodcov, Martina Voleka, ktorý hovoril o tom ako pomôcť turizmu.

16:15 Kríza, ktorú Slovensko zažíva v súvislosti s pandémiou, môže byť podľa Krajčího aj dobrou príležitosťou, ako urýchliť niektoré reformy, na ktorých sa pracovalo a ktoré sú pripravené. "Pri tom, ako reprofilizujeme ambulantnú sféru, ako sa zavádza vo väčšej miere telemedicína, tak máme toto stále na mysli a snažíme sa maximálnym spôsobom využiť to, akým spôsobom zapojiť reformné opatrenia do tejto krízy," komentoval.

16:12 Minister zdravotníctva priblížil, že vzhľadom na úmrtia a na to, že v DSS Pezinok boli klienti už dlhšie obdobie chorí, sa začalo na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ex offo konanie na preverenie postupov poskytnutej starostlivosti. Krajčí ďalej informoval, že v DSS v Pezinku boli už otestovaní všetci klienti aj personál okrem jednej osoby, ktorá je na PN.

Minister apeloval na pracovníkov takýchto zariadení, aby v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 nenastupovali do služby, nahlásili svoje podozrenie a nechali sa otestovať. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba doplnil, že BSK dá na vlastné náklady pretestovať klientov v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Pôjde o jednorazové testovanie.

16:07 V britských nemocniciach podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 761 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 12.868. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.

15:52 Hlavný hygienik Ján Mikas povolil ústne maturitné skúšky aj prijímacie pohovory na stredné školy. Budú však za prísnych hygienických opatrení. Informuje o tom Denník N, ktorý sa odvoláva na zverejnené opatrenie na webe uvzsr.sk

15:47 O štátne príspevky na udržanie zamestnanosti môžu žiadať aj umelci či športovci. Informuje o tom rezort práce a sociálnych vecí. Ministerstvo práce totiž spresnilo v metodickom usmernení pre úrady práce definíciu žiadateľov o príspevky na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti.

15:40 Vláda schválila rozšírenie pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov v čase mimoriadnej situácie na Slovensku. Ide o takzvanú tretiu sociálnu pomoc a zavádza sa ňou aj nástroj kurzarbeit. O tejto téme sme sa rozprávali s Martinom Hoštákom z Republikovej únie zamestnávateľov Slovenska.

15:30 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý informoval o nových prípadoch úmrtí na Slovensku.

15:18 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa k stredajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 392 na 3764. Z tohto počtu 108 ľudí nákaze podľahlo a 143 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform. Šéf rezortu Maxym Stepanov zároveň oznámil, že pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 je aj 684 ukrajinských zdravotníckych pracovníkov a 260 detí.

15:05 Stovky českých a slovenských Rómov, ktorí trvalo žijú v Británii, sa údajne vracajú domov. Podrobnosti o tejto téme zisťoval spolupracovník TA3 Peter Mikitič.

15:02 Spomedzi štyroch nových úmrtí na nový koronavírus ide o troch pacientov z DSS Pezinok a jedného 89-ročného pacienta z Fakultnej nemocnice Trnava. Celkovo je evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19. Dvaja pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava zomreli na obojstranný zápal pľúc. Ďalší pacient z Pezinka zomrel ešte 5. apríla, pre epidemiologickú situáciu bolo nariadené testovanie zosnulého a následne pitva.

14:56 Z 93 klientov DSS v Pezinku bolo doteraz 55 pozitívnych, nakazených je aj deväť zamestnancov DSS.

14:51 Traja zo zosnulých boli klienti domova sociálnych služieb v Pezinku, kde sa nákaza rozšírila.

14:47 Slovensko eviduje už šesť úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí.

14:41 Vláda schválila rozšírenie pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov v čase mimoriadnej situácie na Slovensku. Ide o takzvanú tretiu sociálnu pomoc a zavádza sa ňou aj nástroj kurzarbeit.

14:37 So žiadosťou o núdzovú finančnú pomoc, ktorá by pomohla zmierniť ekonomické dôsledky pandémie koronavírusu, oslovilo Medzinárodný menový fond až 100 krajín. Polovica z nich patrí medzí štáty s nízkymi príjmami.

14:16 Seniorov, ktorí v čase koronakrízy potrebujú pomoc, podporili v Malackách i netradičným spôsobom. Jedna z gastroprevádzok predala zásoby piva a získané peniaze venovala mestu na pomoc seniorom. Informujú o tom Malacky na svojom webe. "Pivo, ktoré máme v tankoch, má záruku len 21 dní. Keďže sme nechceli, aby vyšlo navnivoč, poprosil som nášho výhradného dodávateľa piva, či by sme ho mohli využiť na zbierku pre našich dôchodcov," vysvetlil zástupca gastroprevádzky Tibor Kuklovský.

13:55 Viac než dva milióny ľudí sa už na celom svete nakazili novým koronavírusom SARS-CoV-2. Vyše polovicu zo všetkých infikovaných pritom zaznamenali v Európe. Vyplýva to z údajov AFP. Na celom svete dovtedy zaevidovali prinajmenšom 2.000.576 prípadov nákazy, z ktorých 126.871 sa skončilo úmrtím.

Európa je s najmenej 1.010.858 prípadmi infikovaných a 85.271 úmrtiami najhoršie zasiahnutým svetadielom. Koronavírus sa v ostatnom čase najrýchlejšie šíri v Spojených štátoch, kde zaznamenali už minimálne 609.240 infikovaných a 26.033 úmrtí.

13:50 Únia miest Slovenska žiada vládu, aby mohla byť prítomná na každom jej zasadnutí, čím vláda bude mať okamžité informácie o tom, čo sa v týchto dňoch koronakrízy deje v mestách a obciach. ÚMS chce tiež byť právoplatným členom s hlasovacím právom v ústrednom krízovom štábe, keďže 99 percent jeho rozhodnutí sa dotýka miest a obcí. Po rokovaní Prezídia ÚMS v Banskej Bystrici to konštatoval prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček.

13:46 Pandémia ochromila aj činnosť knižníc. Hoci musia zostať zatvorené, čitateľom majú stále čo ponúknuť. Niektoré poskytujú elektronické knihy a snažia sa rozvíjať digitálne služby.

13:43 Súčasná vláda zatiaľ neminula ani euro na riešenie aktuálnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom pre ľudí a firmy. Nikto pritom tak nezarobí na pandémii, ako banky na Slovensku. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

13:36 Prestížne cyklistické preteky Tour de France sa definitívne neuskutočnia v plánovanom termíne od soboty 27. júna do nedele 19. júla. Organizátori z Amaury Sport Organisation oznámili, že odštartujú v novom termíne od 29. augusta a vyvrcholia 20. septembra

13:20 Prvým krokom fínskej vlády v súvislosti s uvoľňovaním obmedzení, je zrušenie zákazu cestovania do a z regiónu Uusimaa, kde sa nachádza aj hlavné mesto Helsinki. Toto opatrenie platí od stredy. Obmedzenie cestovania platilo v regióne Uusimaa, ktorý bol epicentrom nákazy vo Fínsku, od 28. marca.

13:18 Boj proti falošným správam o koronavíruse spustil už Vietnam. V krajine vstúpil do platnosti vládny výnos, ktorý zavádza pokuty za šírenie dezinformácií na sociálnych sieťach.

13:13 Mesto Bratislava vyvinie maximálne úsilie, aby zabezpečilo vo všetkých sociálnych zariadeniach pre seniorov na území hlavného mesta testovanie nových klientov aj cielené testovanie personálu v priamom kontakte so seniormi. Deklaruje to primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že Bratislava si nemôže dovoliť podobnú situáciu, aká vznikla v DSS v Pezinku, kde boli v uplynulých dňoch pozitívne testovaní viacerí klienti i pracovníci.

13:04 Dánsko ako jedna z prvých európskych krajín, postupne uvoľňuje zavedené opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. V krajine sa otvorili škôlky a základné školy prvého stupňa.

12:58 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa chystá predstavila spoločný plán, podľa ktorého by krajiny Európskej únie mohli postupne uvoľniť obmedzenia spojené s pandémiou. Komisia odporučila členským štátom koordinovaný prechod od núdzových stavov k cieleným opatreniam.

12:51 V záujme ochrany starších ľudí nariadila šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová celoštátnu kontrolu domovov dôchodcov. Na tlačovej konferencii krízového štábu Müllerová povedala, že cieľom priebežného preverovania sociálnych zariadení pre seniorov je zistiť, či sú dodržiavané opatrenia proti šíreniu epidémie.

12:36 V Španielsku zaznamenali v stredu ďalších 523 úmrtí, čo predstavuje pokles v porovnaní s utorkovým počtom 567 nových prípadov. Celkový počet obetí nákazy dosiahol 18.579. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 však za 24 hodín stúpol o 5092 a dosiahol 177.633, čo je najvyšší denný nárast za predchádzajúcich päť dní.

12:18 Spojené štáty možno budú musieť predĺžiť opatrenia týkajúce sa sociálneho odstupu až do roku 2022. Tento názor výskumníkov z Harvardskej univerzity cituje agentúra Reuters. "Pokiaľ sa v nemocniciach zásadne nezvýšia kapacity poskytovania intenzívnej starostlivosti, alebo kým nebude k dispozícii účinná liečba či vakcína, sociálny odstup môže byť potrebné dodržiavať s prestávkami až do roku 2022," konštatujú vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone v štúdii zverejnenej v časopise Science.

12:10 Pozrite si tlačovú besedu ministra financií Eduarda Hegera a predsedu vlády Igora Matoviča. Na svojej tlačovej besede informovali verejnosť o novej makroekonomickej prognóze ministerstva financií.

12:03 V Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov v Pezinku je aktuálne na koronavírus pozitívne testovaných 56 ľudí, z toho 51 klientov a päť zamestnancov. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Bratislavský samosprávny kraj.

11:44 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vyjadril v stredu presvedčenie, že Česko má epidémiu nového koronavírusu pod kontrolou. Podľa štatistík klesá množstvo nových prípadov nákazy, takže sa nemocnice môžu venovať už aj iným pacientom. Minister vnútra Jan Hamáček, ktorý je šéfom ústredného krízového štábu, však varoval, že ešte nie je čas na ukončenie núdzového stavu a preto bude iniciovať jeho predĺženie.

11:40 Zväz ambulantných poskytovateľov sa dohodol so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera na pokračovaní zmluvných vzťahov. Akceptoval návrh prechodného financovania ambulancií, ktorý pôvodne odmietal. Ambulanciám do konca júna garantuje 75 percent priemerných úhrad roku 2019. Dohodu potvrdili ZAP aj Dôvera.

11:33 Podľa údajov ministerstva zdravotnícta je 13 spomedzi 28 nových prípadov z Domova sociálnych služieb Pezinok.

11:23 Z ochorenia COVID-19 sa na Slovensku doteraz vyliečilo podľa hlásení regionálnych úradov verejného zdravotníctva 151 ľudí. 40 bolo hospitalizovaných a 111 sa vyliečilo v domácej izolácii.

11:17 Ministerstvo financií predstavilo novú makroprognózu Slovenska. Je nepriaznivá. Ako uviedol minister financií Eduard Heger, pandémia zapríčiní v roku 2020 hlbokú recesiu - pôjde až o 7,2-percentný pokles HDP. Ak vydržíme, môže nás však čakať výrazné oživenie. Na rok 2021 predpokladajú 6,8 percentný nárast ekonomiky.

11:15 Za včerajší deň pribudlo 28 ľudí s pozitívnym testovaním na ochorenie COVID-19. Podľa štatistík NCZI bolo za včera 1411 vzoriek negatívnych. Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je tak 30 628. Celkový počet pacientov s pozitívnym výsledkom je 863. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva.

11:10 Na úrade vlády zriaďujú ekonomický krízový štáb, okrem zástupcov ministerstva hospodárstva a ministerstva financií v ňom budú aj renomovaní ekonómovia.

11:01 V Poľsku pribudlo v utorok 153 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných dosiahol 7202. Chorobe COVID-19 podľahlo ďalších 12 ľudí, od vypuknutia pandémie celkovo 251, informovala v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

10:56 V komárňanskej nemocnici zriadili tento týždeň odberné miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19. Fungovať začalo od utorka, vo frekvencii jeden až dvakrát týždenne, pre pacientov s ľahším priebehom ochorenia.

10:51 Autobusové zastávky v Nitre prešli hĺbkovou dezinfekciou. S ich čistením pomohlo obchodné centrum, ktoré s ponukou kontaktovalo radnicu. V rámci čistenia boli dezinfikované aj všetky opláštenia zastávok, zábradlia, lavičky, odpadové koše i grafikony. „Sú to miesta, kde sa v súčasnosti zhromažďuje najviac ľudí. Ich dôkladná dezinfekcia je preto snahou o zamedzenie šírenia nového koronavírusu,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

10:38 Pozrite si, ako vyzerá obdobie najprísnejších mimoriadnych opatrení od 8. do 13. apríla z pohľadu polície.

10:30 Počet nových prípadov potvrdených v Rusku v priebehu 24 hodín po prvý raz presiahol hranicu 3000. V 65 federálnych subjektoch krajiny pribudlo až 3388 pacientov s ochorením COVID-19. Najviac postihnutou oblasťou Ruskej federácie sa stala opäť Moskva, kde bolo potvrdených 1174 nových prípadov

10:27 Z choroby COVID-19 sa v Brazílii úplne vyliečil aj 99-ročný veterán druhej svetovej vojny Ermando Piveta. Liečili ho vo vojenskej nemocnici v hlavnom meste, odkiaľ ho zdravotníci po ukončení hospitalizácie vyprevádzali potleskom a s hudobným sprievodom.

10:23 Na ochorenie COVID-19 bol v utorok pozitívne testovaný jeden príslušník Ozbrojených síl SR z posádky Nitra. V súčasnosti je umiestnený v domácej karanténe spolu so svojou rodinou. Jeho zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Pôvod nákazy zatiaľ nie je známy. Informoval o tom zástupca hovorcu OS SR Peter Poldruhák. V rámci rezortu obrany boli doteraz zaznamenané dva prípady nového koronavírusu, u oboch osôb došlo k úplnému vyliečeniu.

10:16 Ministerstvo hospodárstva pripravuje legislatívne zmeny, ktoré by pomohli cestovným kanceláriám preklenúť krízu. Zákazníci, ktorí už zaplatili za zrušené dovolenky, by mali mať možnosť odložiť si zájazd až o 18 mesiacov, či odstúpiť od zmluvy bez sankcií. Cestovné kancelárie by mohli dostať bezúročné pôžičky.

9:57 Skutočný počet obetí ochorenia COVID-19 v Británii je najmenej o 15 percent vyšší, než ukazujú oficiálne štatistiky zverejňované vládou premiéra Borisa Johnsona. S odvolaním sa na údaje britského Úradu pre národné štatistiky o tom informovala spravodajská stanica al-Džazíra.

Britská vláda v utorok oznámila, že za 24 hodín podľahlo v britských nemocniciach pandémii 778 ľudí, čím stúpol celkový počet obetí v nemocniciach na 12.107. Tieto údaje sú však podľa spravodajskej stanice značne podhodnotené. ONS totiž zverejnila štatistiku, do ktorej zahrnula aj osoby, ktoré nákaze podľahli mimo nemocníc, a to najmä v domovoch pre seniorov. Z výsledkov vyplynulo, že k 3. aprílu si ochorenie v Anglicku a vo Walese vyžiadalo životy 5979 ľudí, pričom vláda k danému dátumu informovala o 15 percent nižšom počte úmrtí.

9:45 Nemecko zaznamenalo v utorok najvyšší denný prírastok úmrtí na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené. Za uplynulých 24 hodín zomrelo 285 ľudí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha. Celkovo si koronavírus vyžiadal v Nemecku už 3254 obetí. Počet nových prípadov nákazy však, naopak, podľa RKI výrazne klesá. Potvrdených prípadov infekcie pribudlo za toto obdobie 2486 (celkovo ich je 127.583), čo predstavuje doteraz jeden z najnižších denných prírastkov.

9:40 Nudistická pláž pri rybníku neďaleko českého mesta Lázně Bohdaneč získala počas koronavírusovej pandémie celosvetovú publicitu. Motto, ktoré vyzýva návštevníkov pláže nosiť rúška, si všimli aj niektoré zahraničné médiá, znie: "Nahé telá áno, nezakryté ústa nie". Podľa policajnej hovorkyne Markéty Janovskej malo toto opatrenie úspech, keďže počas sviatkov policajné hliadky v okolí pláže nezaznamenali nijaké porušenie nariadenia nosiť rúška.

9:34 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín podľahlo pandémii ďalších 12 pacientov. Najmladší z nich mal 64 a najstarší 89 rokov, informoval koronavirus.gov.hu. Počet obetí dosiahol už 134, z nich 13 boli obyvateľmi budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste, kde je infikovaných 212 seniorov. Z ochorenia sa v krajine zotavilo 192 pacientov.

V Maďarsku otestovali 37.326 vzoriek. Nákazu potvrdili v 1579 prípadoch.

9:30 S testovaním na COVID-19 sa od štvrtka začne aj v Púchove. Informovala o tom primátorka Katarína Heneková. Mobilné testovacie miesto bude umiestnené pred Nemocnicou s poliklinikou Zdravie, testovanie bude robiť súkromná spoločnosť od 8.00 do 12.00 h.

9:19 Najväčší slovenský festival Pohoda sa tento rok neuskutoční, oznámil to šéf festivalu Michal Kaščák.

9:18 Premiér sa na svojom Facebooku opäť vyjadril ku kritike, ktorú vyvoláva medzi ľuďmi jeho spôsob riešenia pandemickej krízy.

9:00 Trump na tlačovej konferencii o zadržaní platieb pre Svetovú zdravotnícku organizáciu uviedol, že WHO "neplnila svoje základné povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť". Uviedol, že WHO šírila o víruse "dezinformácie", pričom organizáciu obvinil, že skutočnosť, že dôverovala údajom čínskych úradov, pravdepodobne prispela k až 20-násobnému nárastu globálneho počtu prípadov. Generálny tajomník OSN António Guterres v reakcii na Trumpa povedal, že "teraz nie je čas" na zníženie rozpočtu WHO či inej humanitárnej organizácie v čase boja proti koronavírusu.

8:40 Vo Vietname vstúpil v stredu do platnosti vládny výnos, ktorý zavádza pokuty za šírenie nepravdivých informácií na sociálnych médiách týkajúcich sa nového koronavírusu. Pokuta vo výške 10-20 miliónov dongov (približne 388-777 eur), čo predstavuje vo Vietname ekvivalent bežného troj- až šesťmesačného platu, bude udelená osobám, ktoré na sociálnych sieťach šíria klamlivé, nepravdivé, skreslené alebo hanlivé informácie.

8:30 Ministerstvo financií avizovalo tlačovú besedu o 11:00. Venovať sa bude pandémii v slovenskej ekonomike a novej makroprognóze. Informovať na nej budú podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger, štátni tajomníci ministerstva financií Marcel Klimek a Ľuboš Jančík a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara.

7:20 Zdravotníci Nemocnice Košice-Šaca budú v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine od stredy triediť pacientov v stane pred areálom nemocnice. Triedenie, tzv. triáž pacientov, vykonávajú zamestnanci nemocnice a študenti medicíny, ktorí pôsobia v nemocnici ako dobrovoľníci. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu spravuje.

7:45 Občania Južnej Kórey začali v stredu ráno miestneho času hlasovať v parlamentných voľbách, ktoré sprevádzajú prísne hygienické opatrenia v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine.

7:15 Približne 30 percent nositeľov nového koronavírusu nevykazuje žiadne príznaky. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na šéfku Ruskej Federálnej služby pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok Annu Popovovú.

"Čím viac skúmame zdravú populáciu, tým viac nájdeme ľudí, ktorí nemajú symptómy. Takmer 30 percent infikovaných sú ľudia bez príznakov," uviedla Popovová pre ruskú televíziu Prvý kanál.

7:00 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 2228 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové údaje Univerzity Johna Hopkinsa. Počet ľudí, ktorí zomreli v USA na ochorenie COVID-19 v priebehu jedného dňa, sa tak prudko zvýšil v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma dňami. Je to viac ako bilancia z 10. apríla, keď pribudlo 2108 obetí.

Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa ochoreniu podľahlo v Spojených štátoch už najmenej 25.757 ľudí, čo je najviac zo všetkých štátov na svete.

6:50 Pevninská Čína hlásila v stredu 46 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles v porovnaní s 89 prípadmi potvrdenými deň predtým. S výnimkou desiatich ide o prípady nákazy importované zo zahraničia, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia.

6:30 Americký prezident Donald Trump oznámil, že nariadil zadržanie platieb pre Svetovú zdravotnícku organizáciu pre jej nezvládnutie situácie okolo epidémie nového koronavírusu.

6:20 Slovensku sa podarilo spomaliť šírenie nového koronavírusu. Po stretnutí s epidemiológmi a ekonómami v Prezidentskom paláci to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Ľuďom poďakovala za zodpovedný prístup.

6:10 Medzinárodný menový fond počíta v tomto roku s hlbokou recesiou slovenskej ekonomiky. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. MMF vo svojich aktuálnych prognózach očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt v tomto roku klesne o 6,2 % po zvýšení o 2,3 % v roku 2019. Na budúci rok by sa ekonomika mala zotaviť a vzrásť o 5 %.

6:00 Udalosti sme sledovali aj v utorok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok