Lavrov: Rusko odmieta myšlienku bezletovej zóny nad Sýriou

TASR
18.8.2012 14:15

Rusko odmieta myšlienku bezletovej zóny nad Sýriou. Informovala o tom dnes televízia Sky News Arabia, ktorá citovala šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Lavrov: Rusko odmieta myšlienku bezletovej zóny nad Sýriou

"Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov trvá na tom, že jeho krajina odmieta zavedenie bezletovej zóny nad Sýriou," uviedla Sky News Arabia na svojej webovej stránke.

Ani jeden člen Bezpečnostnej rady OSN nenavrhol bezletovú zónu, ale šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová povedala 11. augusta, že USA túto možnosť nevylučujú. O pár dní neskôr minister obrany USA Leon Panetta uviedol, že plány na vytvorenie bezletovej zóny nad Sýriou nie sú "horúcou témou".
Spojené štáty a ich spojenci vlani úspešne vytvorili bezletovú zónu nad Líbyou. Povstalci dosiahli víťazstvá, čo nakoniec viedlo k zvrhnutiu diktátora Muammara Kaddáfího.

Sýria má však relatívne modernejší systém protivzdušnej obrany, než mala Líbya. Sýrska protivzdušná obrana má oveľa viac prostriedkov a je sofistikovanejšia. Sýria nakupuje zbrane od Ruska a v úsilí o potlačenie povstalcov ju podporuje Irán. Armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada v minulých týždňoch výrazne zintenzívnila vzdušné útoky na povstalcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok