Čínsky premiér Wen Ťia-pao vyzval KĽDR na zavedenie trhového mechanizmu

TASR
18.8.2012 09:24

Čínsky premiér Wen Ťia-pao povzbudil Severnú Kóreu, aby povolila "trhový mechanizmus" s cieľom konsolidovať svoje hospodárstvo. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá.

Čínsky premiér Wen Ťia-pao vyzval KĽDR na zavedenie trhového mechanizmu
SITA

Wen sa tak vyjadril po piatkovom stretnutí s vplyvným strýkom mladého severokórejského vodcu Kim Čong-una v Pekingu. Čang Song-tcheka vnímajú ako hybnú silu plánovaných reforiem v izolovanej a chudobnej KĽDR.

Pre ich realizáciu je však nevyhnutná podpora Číny, konštatuje agentúra Reuters. Čang je najprominentnejšou severokórejskou návštevou Číny, odkedy sa Kim ujal moci v decembri 2011.
Čínsky premiér tiež odporučil Pchjongjangu podporu ekonomického rastu vylepšením zákonov a predpisov, presadzovaním podnikateľských investícií a reformou colnej služby.

So strýkom Kim Čong-una sa stretol aj čínsky prezident Chu Ťin-tchao, čím jasne podporil nové vedenie KĽDR.

Tohtotýždňová návšteva severokórejskej delegácie na čele s Čangom priniesla dohodu s čínskymi predstaviteľmi o zintenzívnení vzájomného obchodu. Na rokovaniach odznelo, že spolupráca v dvoch pohraničných ekonomických zónach priniesla už vynikajúce výsledky, a že sa dostali do štádia trvalého rastu.
Zhruba sto čínskych spoločností už KĽDR poskytlo nefinančnú pomoc v hodnote viac ako 300 miliónov dolárov.

Čínsko-severokórejský obchodný obrat dosiahol vlani 5,7 miliardy USD (4,61 miliardy eur) a medziročne vzrástol o 2,2 miliardy USD.

Minulý týždeň priniesol britský denník Daily Telegraph informáciu, že nový líder Kim Čong-un plánuje v Severnej Kórei uskutočniť reformy podľa čínskeho vzoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok