Generálny tajomník OSN odsúdil výroky iránskych predstaviteľov o Izraeli

TASR
18.8.2012 09:21

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok ostro kritizoval iránskeho najvyššieho vodcu a prezidenta za ich verbálne útoky voči Izraelu. Označil ich za "urážlivé a poburujúce."

Generálny tajomník OSN odsúdil výroky iránskych predstaviteľov o Izraeli
SITA

Počas štátom organizovaných protestov v piatok kričali tisíce Iráncov "Smrť Amerike, smrť Izraelu". Prezident Mahmúd Ahmadínežád prehovoril k davu slovami, že na Blízkom východe nemá Izrael budúcnosť.

Podľa tlačového odboru OSN je Pan Ki-mun zdesený výrokmi, ktorými sa najvyšší vodca a prezident Iránu v uplynulých dvoch dňoch vyhrážali Izraelu. Generálny tajomník OSN sa domnieva, že všetci lídri v regióne by mali svoj hlas použiť na zníženie napätia, nie na jeho eskaláciu. "V súlade s Chartou OSN sa všetci členovia musia zdržať hrozby alebo použitia sily voči územnej integrite alebo politickej nezávislosti ktoréhokoľvek štátu," píše sa ďalej vo vyhlásení.

V priebehu tohto týždňa informovali iránske médiá o slovách najvyššieho iránskeho vodcu, ajatolláha Alího Chámeneího, že Izrael sa jedného dňa vráti Palestínčanom a ako štát prestane existovať.
Iránske výroky prišli po správach izraelských médií, ktoré naznačovali, že Izrael by mohol zaútočiť na iránske jadrové zariadenia ešte pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.
Spojené štáty a ich európski spojenci sa domnievajú, že Irán vyvíja jadrové zbrane. Irán tieto obvinenia popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok