Šéf diplomacie Lajčák ruší po Dzurindovi už tretiu zákazku

SITA
17.8.2012 11:10

Rezort diplomacie pod vedením Miroslava Lajčáka zrušil už tretie verejné obstarávanie, ktoré ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo ešte za šéfovania Mikuláša Dzurindu.

Šéf diplomacie Lajčák ruší po Dzurindovi už tretiu zákazku
SITA

Po tom, ako nové vedenie rezortu zastavilo obstarávania na nákup nového nábytku pre veľvyslanectvo v Berlíne a na rekonštrukciu garáží pod budovou ministerstva za viac než pol milióna eur, zrušilo aj zákazku na vydavateľskú a publikačnú činnosť v oblasti medzinárodných vzťahov a zahraničnej politiky SR. Predpokladaná hodnota zákazky bola 99-tisíc eur bez DPH, dôvodom jej zrušenia je podľa ministerstva šetrenie.

"Verejné obstarávanie sme po dôkladnom zvážení aktuálnych potrieb rezortu zahraničných vecí zrušili," povedala agentúre SITA Renáta Goldírová z tlačového odboru ministerstva. Ako dodala, pri rušení prihliadli aj na list ministra financií Petra Kažimíra zo 14. júna, ktorý vyzval prehodnotiť vynakladanie verejných prostriedkov v tomto roku.

Tým sa podľa Goldírovej "podstatným spôsobom zmenili aj podmienky, za ktorých bolo toto verejné obstarávanie vyhlásené (10. marca 2012) predchádzajúcim vedením ministerstva". Cieľom zrušenej zákazky bolo zabezpečiť vydávanie publikácií o medzinárodných vzťahoch a zahraničnej politike SR v rokoch 2012 až 2014. V cene bolo zahrnuté vydávanie publikácií v slovenskom a anglickom jazyku, redakčné a jazykové spracovanie, preklad, odborná garancia, grafické a typografické spracovanie a dodanie finálnych výtlačkov ministerstvu.

Rezort diplomacie už najmä z dôvodov šetrenia dve zákazky predchádzajúceho vedenia zrušil, ich predpokladaná hodnota bola 561-tisíc eur. Obe verejné obstarávania ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo ešte vlani, keď bol šéfom diplomacie Dzurinda.

Cieľom prvého zrušeného obstarávania bolo nájsť dodávateľa nového nábytku, ktorý mal slúžiť zamestnancom slovenského veľvyslanectva v Berlíne. Spolu so Slovenským inštitútom v Berlíne sa majú sťahovať do novej budovy, ktorú treba zariadiť. Ministerstvo predpokladalo, že cena zákazky bude 240-tisíc eur bez DPH. Nové vedenie však rozhodlo, že v metropole Nemecka si vystačia aj s pôvodným nábytkom, ktorý ministerstvo vlastní.

Druhá zrušená zákazka s predpokladanou cenou 321-tisíc eur bez DPH sa týkala rekonštrukcie garáží pod budovou ministerstva. Rezort diplomacie však podľa hovorcu Borisa Gandela plánuje vytvoriť nové pracoviská v budove na Pražskej ulici, teda hneď vedľa budovy ministerstva, ktoré sídli na Hlbokej ceste. "Prepojenie novovzniknutých priestorov s areálom MZV SR je projektované cez podzemné garáže a technicky predstavuje úplne iné priestorové riešenie ako predchádzajúci zámer na opravu garáží. Na zamedzenie nehospodárneho vynakladania finančných prostriedkov bolo rozhodnuté o zrušení verejného obstarávania," povedal Gandel ešte v júli.

Bývalý minister zahraničných vecí a poslanec národnej rady Mikuláš Dzurinda za SDKÚ-DS tvrdil, že obe verejné obstarávania prebehli elektronickou súťažou s cieľom maximalizovať efektívnosť a hospodárnosť. "Nábytok pre veľvyslanectvo v Berlíne bol obstarávaný až po starostlivom posúdení reálnych potrieb, ktoré MZV zaslalo samotné veľvyslanectvo," reagoval Dzurinda. Plán obstarávania na nákup nábytku pre veľvyslanectvo v Berlíne bol podľa exministra pripravený počas funkčného obdobia Lajčáka a rátal dokonca so sumou 1,2 mil. eur. Rekonštrukciu garáží si zasa podľa jeho slov vyžadoval havarijný stav, ktorý bol zdokumentovaný ešte pred Dzurindovým nástupom na ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok