Žitňanská: Programy nevhodné pre deti sa majú vysielať až večer

TASR
17.8.2012 10:38

Programy nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov sa majú od 1. januára radiť do vysielania až medzi ôsmou večer a šiestou ráno. V novele zákona o vysielaní a retransmisii to navrhuje nezávislá poslankyňa Jana Žitňanská. Parlament sa jej iniciatívou bude zaoberať na septembrovej schôdzi.

Žitňanská: Programy nevhodné pre deti sa majú vysielať až večer
SITA

Súčasná právna úprava hovorí, že "programy alebo iné zložky programovej služby, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých alebo narušiť ich duševné zdravie a emocionálny stav, sa nesmú vysielať v čase od 6.00 do 22.00 h".

Žitňanská okrem termínov pre kategóriu "nevhodné do 15 rokov" určuje aj termíny pre programy nevhodné do 18 rokov. Tie sa môžu podľa jej návrhu vysielať až po 22. hodine.

Žitňanská v dôvodovej správe pripomína, že tzv. druhá časová opona pre vysielanie programov klasifikovaných podľa jednotného systému označovania ako nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov fungovala už v minulosti. "Ako vyplýva z prieskumu názorov verejnosti SR na aplikáciu symbolov označujúcich televízne programy pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, ktorý v novembri 2003 uskutočnil odbor mediálneho výskumu SRo, potreba druhej časovej opony bola pozitívne vnímaná aj širokou verejnosťou," argumentuje Žitňanská.

Podľa jej slov sa počas svojho skoro trojročného fungovania druhá časová opona ukázala ako vysoko efektívny nástroj ochrany maloletých pred nežiaducimi obsahmi v televíznom a rozhlasovom vysielaní. "Pri jej zavedení sa vychádza z predpokladu, že pre rodiča maloletého do 15 rokov je väčšinou z pracovných dôvodov problematické regulovať sledovanie televízie a rozhlasu v čase od 6. do 20. h. Je nepopierateľné, že práve v tomto časovom období je vysoká sledovanosť vysielania televíznej a rozhlasovej programovej služby maloletými do 15 rokov," tvrdí poslankyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok