Fínsko sa pripravuje na zánik eura

TASR
17.8.2012 09:00

Predstavitelia členských krajín eurozóny sa musia pripraviť na blížiaci sa zánik eura. Povedal to fínsky minister zahraničných vecí Erkki Tuomioja v rozhovore pre dnešné vydanie britských novín Daily Telegraph.

Fínsko sa pripravuje na zánik eura
SITA

Tuomioja uviedol, že Fínsko sa pripravilo na rozpad eurozóny akcieschopným plánom pre všetky možné scenáre.
"Nie sú stanovené pravidlá opustenia eura, ale ide len o otázku času. Buď sa odčlení juh alebo sever, pretože zvieracia kazajka v podobe tejto meny spôsobuje miliónom ľudí trápenie a ničí budúcnosť Európy," citoval britský denník slová šéfa fínskej diplomacie.

"Je to úplná pohroma. Takýmto spôsobom prídeme o všetky peniaze, no nikto v Európe nechce byť prvý, čo sa vzdá eura a bude znášať všetky výčitky," povedal Tuomioja.

Dlhoročný minister a skúsený politik konštatoval, že rozpad eurozóny by Európsku úniu posilnil.
"Nie je to niečo, čo by niekto vo Fínsku presadzoval, tobôž nie vláda. Musíme však byť pripravení. Zánik eura neznamená koniec Európskej únie. Môže to prispieť k lepšiemu fungovaniu EÚ," povedal fínsky politik podľa agentúry Reuters.

Fínsko, ktoré disponuje právom veta pri hlasovaní o každom novom opatrení na záchranu spoločnej európskej meny, požadovalo od Grécka a Španielska majetkové záruky výmenou za schválenie medzinárodnej finančnej pomoci na odvrátenie dlhovej krízy v týchto krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok