Izrael časom zanikne, ubezpečuje Chameneí

SITA
16.8.2012 18:09

Izrael je umelým útvarom na Blízkom východe, ktorý sa však raz "stratí", vyhlásil v stredu neskoro večer iránsky najvyšší vodca, ajatolláh Alí Chameneí. Vyjadril sa tak dva dni pred každoročnými demonštráciami, ktorými Iránci vyjadrujú podporu Palestínčanom v blízkovýchodnom konflikte.

Izrael časom zanikne, ubezpečuje Chameneí
SITA

Chameneí vo svojom príhovore spomenul iránsku islamskú revolúciu v roku 1979 a iránsko-irackú vojnu v rokoch 1980 až 1988, keď podľa neho Iráncov osvietila "hviezda nádeje". Tá raz "zasvieti aj pre Palestínu a jej moslimská pôda sa konečne vráti palestínskemu národu", predpovedá ajatolláh.

Chameneí si neodpustil ani tvrdú protiizraelskú rétoriku, pričom židovský štát označil za "falošný sionistický výrastok", ktorý sa raz "stratí z geografického priestoru". Podpora Palestínčanov je podľa neho pre Iráncov "náboženskou povinnosťou" a piatkové demonštrácie budú "úderom pre nepriateľov islamu a Palestíny".

Masové prejavy solidarity s Palestínčanmi a odporu voči Izraelu sa konajú už od roku 1979 pod názvom "Medzinárodný deň Kudsa", ktorý zo symbolických dôvodov obsahuje arabské označenie pre Jeruzalem (al-Kuds). Tohtoročné demonštrácie sa uskutočnia v období zvýšeného napätia medzi Iránom a Izraelom, ktorý sa údajne chystá v krátkom čase zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok