Čína dosiahne plánovaný rast HDP, vyhlásil premiér Wen Ťia-pao

TASR
16.8.2012 10:54

Čínsky premiér Wen Ťia-pao uviedol, že krajina dosiahne tento rok svoje ekonomické ciele, ale dodal, že zložité podmienky sa nezmenia a výhľad pre obchod bude chmúrny.

Čína dosiahne plánovaný rast HDP, vyhlásil premiér Wen Ťia-pao
SITA

Premiér to povedal počas návštevy vo východnej časti krajiny. Dodal, že v produkcii priemyslu došlo k miernemu zlepšeniu a zamestnanosť sa stabilizovala. Za prvých sedem mesiacov roka pribudlo v mestách krajiny 8,12 milióna pracovných miest. Vlani v rovnakom období ich vzniklo o 390.000 menej. Maloobchodný obrat by mal vzrásť medziročne o 10 %. V prvej polovici roka bol jeho vzostup 9,2-%.

Správa oficiálnej tlačovej agentúry Sin-chua neuvádza, či premiér hovoril aj o možnosti výraznejšieho zníženia hlavnej úrokovej sadzby centrálnej banky a o iných podnetoch na podporu rastu druhej najsilnejšej ekonomiky sveta. V druhom štvrťroku bol medziročný rast čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP) 7,6 %. Prírastok sa tak dostal na najnižšiu úroveň za posledné tri roky. Čína sa však rozvíja oveľa rýchlejším tempom ako prvá a tretia ekonomika sveta, teda Spojené štáty a Japonsko.

Wen povedal, že krajina splní tento rok všetky svoje hospodárske ciele a úlohy v sociálnom rozvoji.
Čínsky HDP by má tento rok vzrásť o 7,5 %. Ekonomickí experti však odhaduje, že bude vyšší, okolo 8 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok