Poslanec maďarského Fideszu hovoril o revízii štátnych hraníc

ČTK
16.8.2012 10:37

Maďarský vládny Zväz mladých demokratov (Fidesz) sa dištancoval od jedného svojho poslanca, ktorý nevylúčil, že strana by v budúcnosti mohla prísť s témou prípadnej revízie Trianonskej zmluvy.

Poslanec maďarského Fideszu hovoril o revízii štátnych hraníc
realitate.ro

Na jej základe Maďarsko po prehranej prvej svetovej vojne stratilo významnú časť svojho územia a obyvateľstva z dôb Rakúsko-Uhorska. To, čo povedal poslanec Zoltán Köszegi, je jeho osobný názor a nejde o oficiálnu politiku strany, uviedla podľa agentúry MTI hovorkyňa Fideszu Gabriella Selmecziová.

Podľa maďarskej tlače Köszegi v tábore v Rumunsku vyhlásil, že ak Fidesz v budúcnosti svoje pozície ešte posilní, môže prísť s otázkou revízie trianonských hraníc. Tábor sa konal v strednom Rumunsku v 
oblasti s početnou maďarskou menšinou.

Aj ministerstvo zahraničia v Budapešti uviedlo, že "sa Maďarsko drží medzinárodných zmlúv a právnych záväzkov a za najlepší spôsob, ako zaistiť budúcnosť Maďarov žijúcich v iných krajinách, považuje plány na autonómiu podľa medzinárodného práva."

Odhaduje sa, že za hranicami desaťmiliónového Maďarska žije v zahraničí asi päť miliónov Maďarov. Najviac ich obýva západ a centrálnu časť Rumunska, juh Slovenska a srbskú Vojvodinu. Mnohí Maďari dodnes považujú Trianonskú zmluvu, ktorá v roku 1920 určila hranice medzi krajinami strednej Európy vrátane Československa, za historickú krivdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok