Slovenskí futbalisti prekvapili v Dánsku

TASR
15.8.2012 22:27

Slovenskí futbalisti vyhrali v stredu prípravný zápas v dánskom meste Odense proti domácej reprezentácii 3:1. Duel bol obrazom dvoch dokonale odlišných polčasov, kým prvý patril Dánom, v druhom po mnohopočetných striedaniach už dominovali Slováci.

Slovenskí futbalisti prekvapili v Dánsku
SITA

Na vedúci gól Tobiasa Mikkelsena postupne odpovedali v druhom dejstve Martin Jakubko, Marek Hamšík i Ľubomír Guldan a Slovákom tak vyšla dokonale odplata za marcovú trnavskú prehru 1:2 s tým istým súperom.
Súboj proti účastníkovi nedávnych ME bol pre Slovensko jubilejnou 200. medzinárodnou konfrontáciou a zároveň generálkou pred úvodnými zápasmi novej kvalifikačnej periódy o postup na MS 2014 v Brazílii.

sumár:
Dánsko - Slovensko 1:3 (1:0)
Góly: 22. Mikkelsen - 63. Jakubko, 72. Hamšík, 83. Guldan. ŽK: Jakubko (SR), rozhodoval: Staalhammer (Švéd.)
Zostavy a striedania:
Dánsko: Andersen - Jacobsen, Agger (75. Agger), Okore, Juelsgaard Kristensen - Kvist (61. Stokholm), Zimling (46. Poulsen) - Mikkelsen (75. Lorentzen), Eriksen (46. Schöne), Krohn-Dehli - Bendtner (46. Helenius)
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Hubočan, Pauschek - Sapara (90.+ Saláta), Kucka (46. Pečovský) - Weiss (46. Ďuriš), Hamšík (76. Guldan), Stoch (88. Breznaník) - Bakoš (61. Jakubko)

Dáni sa od úvodu viac tlačili do útoku, Slováci čakali na svoje šance v úzadí. Vlažné počiatočné oťukávanie sa skončilo v 10. minúte, keď hosťujúci obrancovia nezachytili center Zimlinga, ale predlžovaciu hlavičku Eriksena usmernil Okore do siete v postavení mimo hry. Iniciatívu postupne úplne v poli prebrali domáci, ich hra, založená na množstve prihrávok nedala veľa príležitosti Slovákom mať loptu v moci. V polovici polčasu sa aktivita domácich premietla aj do vedúceho gólu. Krížny pas na hranicu pokutového územia odvrátil Hubočan iba do dobiedzajúceho Mikkelsena a odrazenú loptu stredopoliar zvútra šestnástky precízne umiestnil do pravého rohu Muchovej brány. Slováci sa potom zmohli na záblesky na súperovej polovici, no na priame ohrozenie dánskeho gólmana Andersena to v prvom dejstve nestačilo. Muchu zamrazil v 36. minúte Zimling, ktorého technická strela išla iba desiatky centimetrov mimo vinkla. V závere mal na kopačke druhý gól domácich aj Krohn-Dehli, jeho zakončenie z 8 metrov Mucha kryl.

Po prestávke priniesol prvý vzruch striedajúci Ďuriš, šprint na pravej strane ukončil prízemným centrom na Bakoša, ktorý bol však dobre pokrytý a k doklepnutiu sa nedostal. Striedania tempo hry oživili, onedlho sa Schöne nepresne zastreľoval na druhej strane, no veľká šanca prišla až v 52. minúte. Pri Stochovej akcii musel zasahovať prvýkrát Andersen, strelu-center vyrazil ale iba pred Ďuriša, ktorý v obrovskej príležitosti prestrelil. Striedania pomohli najmä slovenskej hre, dánske kombinácie po zmenách zrazu ochabli. Ďalšiemu novému mužovi na ihrisku Martinovi Jakubkovi stačilo k zrovnaniu stavu niekoľko desiatok sekúnd na ihrisku - Sapara zacentroval priamy kop presne na jeho hlavu a v 63. minúte svietil na ukazovateli stav 1:1. V kontexte prvého polčasu šokujúci priebeh pokračoval ďalej. V 73. minúte sa znovu ujala slovenská hlavička - Saparov opätovne nebezpečný priamy kop Andersen ešte odvrátil, ale Stoch následne našiel Hamšíka, ktorý s prispením dánskeho brankára zvýšil na 2:1. To ešte nebolo všetko. O 10 minút sa ujal center aj z opačnej strany, priamočiary protiútok sledoval os Jakubko-Sapara, a jeho loptu do ohňa "zašliapol" do siete Guldan. Breznaník mohol v nadstavenom čase ešte zvýrazniť rozdiel, no i bez jeho prispenia sa v Odense zrodila prekvapujúca výhra hostí.

Hlasy:

Stanislav Griga, tréner reprezentácie SR: "Bol to jasný zápas dvoch rozdielnych polčasov. Ten prvý pre nás ukázal systém, akým sa proti takémuto súperovi nemá hrať, bez pohybu, bez napádania súpera, pasívne. O to lepšie vyznelo druhé dejstvo, v ktorom sme sa predstavili rýchlejšou a dôraznejšou hrou. Noví hráči oživili hru, výborný zápas odohral Viktor Pečovský i Martin Jakubko splnil to, čo sme od jeho hry očakávali. Ako kolektívu sa nám v prvej časti nedarilo. Naše 'lepšie' predstavenie i výsledok je povzbudením do kvalifikácie, ale ponaučenie by sme si mali predovšetkým zobrať z prvého polčasu. V polčase som mal len krátky príhovor, sami hráči si uvedomovali, že to nie je dobré."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok