Údajného veľkého bossa sýkorovcov videli v Brne

TASR
15.8.2012 10:27

Medzinárodne hľadaný Róbert Lališ, označovaný za šéfa gangu sýkorovcov, žil donedávna v Brne. Interpol ho už zaradil na zoznam najhľadanejších Slovákov vo svete. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

Údajného veľkého bossa sýkorovcov videli v Brne
TA3

To, že sa Lališ zdržiaval v Brne, vyplýva zo zistení bezpečnostných zložiek, o ktorých podľa informácií denníka existujú aj písomné záznamy. Tie vznikli ešte predtým, ako súd na Lališa vydal zatýkací rozkaz. Zadržať sa ho stále nepodarilo. V súčasnosti sa zdržiava na neznámom mieste.

Lališ, prezývaný Kýbel, čelí obvineniu zo založenia zločineckej skupiny. Má 48 rokov, je považovaný za človeka s kontaktmi na vplyvných ľudí vrátane bývalých príslušníkov tajných služieb.

Správu o dlhodobom pobyte Lališa v Brne, ktorá pochádza z obdobia prvej polovice tohto roka, polícia odmietla oficiálne komentovať. "V tomto štádiu konania nie je možné poskytnúť žiadne informácie, pretože by mohlo dôjsť k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenia veci," povedal v stredu hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Stanovisko polícia podľa Sme ani po týždni nezmenila.

O vydaní zatykača informoval minulý týždeň Špecializovaný trestný súd. Lališ bol podľa denníka Nový Čas obvinený pár dní predtým na základe svedeckých výpovedí, pričom o plánovanom vydaní zatykača sa v podsvetí hovorilo niekoľko mesiacov. Interpol, ktorý Lališa zaradil na zoznam najhľadanejších Slovákov vo svete, na svojej internetovej stránke zverejnil jeho fotografiu aj so základnými údajmi. Obvinený je podľa nich z medzinárodného organizovaného zločinu, násilia a ekonomickej trestnej činnosti.

Policajné prezídium v Prahe v utorok denníku neodpovedalo, či ho slovenská strana v tejto súvislosti požiadala v posledných mesiacoch o spoluprácu. Nechce prezradiť ani to, či Lališa v súčasnosti eviduje medzi osobami, po ktorých je vyhlásené pátranie. Informácia, ktorá je už verejne prístupná na internete, totiž podľa hovorkyne Štepánky Zatloukalovej podlieha ochrane osobných údajov. "Uvedenú informáciu teda nemožno poskytnúť," cituje ju Sme.

Lališ v Brne v minulosti aj krátko podnikal. Ešte v roku 1996 podľa obchodného registra figuroval v brnianskej firme Interholding.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok