Kolesík by mal po škandále končiť na čele mladých ľavičiarov

SITA
15.8.2012 09:46

Do vedenia Mladých sociálnych demokratov by mali nastúpiť generačne mladší, ale predovšetkým novší členovia, ktorí organizáciu potiahnu ďalej, myslí si podpredsedníčka MSD Katarína Neveďalová.

Kolesík by mal po škandále končiť na čele mladých ľavičiarov
SITA

Poslanec za Smer Andrej Kolesík by mal skončiť vo funkcii predsedu Mladých sociálnych demokratov. "Po šiestich rokoch nastal čas na výmenu predsedu a vedenia," uviedla podpredsedníčka MSD Katarína Neveďalová.

Situáciou okolo výmeny na poste lídra organizácie sa podľa jej slov budú zaoberať vo vnútri združenia, volebný snem by sa mohol konať na konci tohto alebo začiatkom budúceho roka. Niekoľko členov mladých vyzvalo Kolesíka na odstúpenie po neúspešných voľbách členov Správnej rady Ústavu pamäti národa, keď šéf MSD klamal o lístkoch s menami odporúčaných nominantov, ktoré rozdával poslancom. "Je to na jeho zvážení," konštatovala Neveďalová.

Do vedenia MSD by podľa nej mali nastúpiť vekom mladší, ale predovšetkým novší členovia, ktorí organizáciu potiahnu ďalej. "Je čas prenechať to iným, veľa sme za šesť rokov dokázali. Uspela som aj v európskych štruktúrach, je za mnou množstvo práce," vysvetlila s tým, že na ďalšom sneme sa o pozície vo vedení uchádzať nebude. "Možno aj pán Kolesík si uvedomuje, že nastal čas na zmenu," dodala.

Poslanec za Smer-SD a podpredseda MSD Anton Martvoň si myslí, že Kolesík by sa mal k svojim činom postaviť ako chlap a vyvodiť zodpovednosť. "Pán Kolesík by mal vyvodiť sebareflexiu. Mal by si
položiť otázku, či nepoškodil záujmy a dobré meno Mladých sociálnych demokratov. Zároveň by nemal hľadať vinníkov za neúspech tam, kde nie sú," povedal Martvoň.

Nominácia kandidátov do ÚPN spadala podľa Martvoňa čisto do kompetencií Kolesíka, preto za ňu nesie zodpovednosť. Podpredseda MSD sa rovnako ako Neveďalová domnieva, že nastal čas na omladenie vedenia organizácie.

Voľby členov Správnej rady ÚPN sa nakoniec natiahli cez tri schôdze parlamentu. Pôvodne mal parlament o týchto členoch rozhodovať na júnovej schôdzi, voľby vtedy odložili pre výhrady voči kandidátovi Smeru-SD Romanovi Lebedovi, ktorý je Kolesíkovým poslaneckým asistentom. Poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová vtedy upozornila, že Lebeda bol hlavným odborným garantom gemerského 
sociálneho podniku, ktorý vyšetrovala polícia.

Nominantov následne vypočul výbor pre ľudské práva. Lebeda sa na ňom označil za nevinného, polícia ho údajne neeviduje ani ako svedka. Na júlovej schôdzi v dvoch kolách tajných volieb ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal dostatočnú podporu zákonodarcov. Za kandidátov Smeru-SD, ktorých navrhol Kolesík, Jána Hrubého a Romana Lebedu, hlasovalo v druhom kole 66 respektíve 68 zo 144 prítomných poslancov.

Ďalšie voľby sa uskutočnia na septembrovej schôdzi. "Sedel som s kolegami a myslím si, že podporu mám, aj keď ma mrzí, že nami navrhnutí kandidáti neprešli," povedal Kolesík. Ako dodal, dúfa, že kandidáti, ktorí vzídu z dohody v poslaneckom klube Smeru-SD, dostanú dôveru poslancov. Zatiaľ predložili nových kandidátov predsedníčka klubu Jana Laššáková a poslanec Ivan Varga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok