Tohtoročná úroda je druhá najhoršia od vstupu do Únie

SITA, TA3
15.8.2012 09:34

Doterajšie priemerné hektárové výnosy, ktoré u husto siatych obilnín predstavujú 3,2 tony a 2,04 tony u repky, boli podľa SPPK horšie už len v roku 2010. Vtedy krajinu sužovali rozsiahle záplavy a podmáčanie pôdy.

Tohtoročná úroda je druhá najhoršia od vstupu do Únie
SITA

Poľnohospodári zaznamenali tento rok druhú najhoršiu žatvu od vstupu Slovenska do Európskej Únie. Ako vyplýva z aktuálnych údajov dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, k 13. augustu 2012 už pestovatelia zožali takmer 94 % plôch pšenice, necelých 95 % jačmeňa a približne 92 % repky.

Doterajšie priemerné hektárové výnosy, ktoré u husto siatych obilnín predstavujú 3,2 tony a 2,04 tony u repky, boli podľa SPPK horšie už len v roku 2010. Vtedy krajinu trápili rozsiahle záplavy a podmáčanie pôdy.

Doteraz poľnohospodári zozbierali takmer 1,2 mil. ton pšenice, ktorej sa urodilo 3,28 ton na hektár. Oproti vlaňajšku sú priebežné výsledky o viac než 27 % horšie. Z údajov SPPK vyplýva, že tento rok sa najviac darilo okresu Liptovský Mikuláš.

V hektárovej úrode pšenice prekročil hranicu piatich ton, vedúce postavenie si drží aj v prípade jarného jačmeňa (4,44 ton), raže (5,46 ton) a dokonca aj repky (3,25 ton). "Ak by to tak zostalo, Liptov by prvý raz v histórii zaujal v rámci Slovenska prvé miesto vo výške priemerných hektárových úrod takmer všetkých dôležitých plodín, ktoré sa zbierajú v lete," skonštatoval hovorca SPPK Stanislav Nemec. Tento vývoj podľa Nemca tiež potvrdzuje, že meniace sa klimatické podmienky posúvajú pomyselnú hranicu úrodnosti čoraz viac na sever.

V prípade jačmeňov doteraz putovalo do skladov takmer 447 tis. ton tejto komodity. V porovnaní s minulým rokom je hektárový priemer 3,17 ton slabší takmer o 19%. Výrazný prepad zaznamenala SPPK aj v prípade repky. Priemerný výnos z hektára len tesne presiahol hranicu dvoch ton, čím si medziročne pohoršila o 12,5%. "Zatiaľ čo v minulosti špičkoví pestovatelia vykazovali aj štvortonové hektárové priemery repky, v tomto roku dispečing SPPK doteraz nezaznamenal žiadne takéto hlásenie," uzavrel Nemec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok