Ekvádor udelí Assangeovi azyl

SITA
14.8.2012 23:00

Zakladateľ kontroverzného portálu WikiLeaks napokon predsa len dostane v Ekvádore politický azyl. V utorok večer o tom napísal spravodajský portál britského denníka, ktorý sa pritom odvoláva na nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia ekvádorskej vlády.

Ekvádor udelí Assangeovi azyl
SITA

Ekvádorský prezident Rafael Correa súhlasil s udelením azylu Julianovi Assangeovi tvrdí Guardian. Assange prišiel 19. júna na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, kde požiadal o azyl. Išlo o jeho posledný pokus vyhnúť sa vyhosteniu do Švédska, kde čelí obvineniam zo sexuálneho zneužitia. Situácia by mohla vyvolať napätie medzi vládou Rafaela Correu, ľavicového a protiamerického ekvádorského prezidenta, a USA, ktoré Assangea obviňujú z poškodenia ich zahraničných vzťahov.

Najvyšší britský súd koncom mája povolil vydanie Assangea do Švédska. Zakladateľ WikiLeaks proti vydaniu protestuje, keďže pochybuje o objektívnosti tamojších orgánov. Tie totiž podľa neho konajú pod tlakom USA a samotné obvinenia zo sexuálneho zneužitia sú podľa neho vymyslené. Assange sa obáva, že mu po následnom vydaní do Spojených štátov hrozí nespravodlivý proces. Američania sa mu údajne chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov ich diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok