Takmer polovica ľudí suhlasí s registrovanými partnerstvami

TASR
14.8.2012 13:32

Takmer polovica Slovákov súhlasí so zavedením inštitútu registrovaného partnerstva, ktorý by po právnej stránke zrovnoprávnil partnerstvá homosexuálov s tradičnými sobášmi mužov so ženami, bez práva na adopciu detí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Iniciatívu Inakosť.

Takmer polovica ľudí suhlasí s registrovanými partnerstvami
SITA

Inakosť bojuje za práva osôb netradičnej sexuálnej orientácie. Z 1026 opýtaných sa za jednoznačnú podporu registrovaných partnerstiev postavilo deväť percent. Ďalších 38 percent respondentov s takouto zmenou "skôr súhlasí". Opačný názor zastáva 38 percent Slovákov, z toho definitívny nesúhlas vyslovilo 23 percent. Ďalších 15 percent ľudí na otázku nevedelo odpovedať.

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Slováci sú v tejto otázke s odstupom času tolerantnejší. Ešte v roku 2008 jednoznačnú alebo relatívnu podporu registrovaným partnerstvám vyjadrovalo 42 percent proti 45 percentám s opačným názorom.

Najväčší posun bol pritom zaznamenaný v skupinách skôr nesúhlasím (klesajúci trend) alebo skôr súhlasím (narastajúci trend).

Lesbičky sú prijateľnejšie

Pre väčšinu Slovákov je susedstvo lesbičiek prijateľnejšie ako to, že by vedľa nich žil pár homosexuálnych mužov. Susedstvo gejov by skôr prekážalo alebo určite prekážalo 32 percentám ľudí, kým v prípade lesieb je to len 29 percent, zistil Focus. 

"Vychádza to asi z rozličného vnímania ľudí. Ľuďom menej prekáža, keď napríklad idú po ulici dve ženy a držia sa za ruky, ako keby takto videli dvoch mužov," komentoval Július Kolenič z Iniciatívy Inakosť. Vo všeobecnosti prieskum ukázal, že Slovákom homosexuáli vo väčšine životných situácií neprekážajú.

Ich odpor však narastá v závislosti od toho, aký je potenciál, že s predstaviteľmi LGBT komunity budú musieť prísť do priameho styku. Najmenej tak ľuďom prekáža napríklad to, že by sa s homosexuálnym párom stretli v obchode. Nekomfortne by sa v takej situácii cítil každý piaty Slovák. Keby však homosexuálny pár prišiel na rodinnú oslavu, problém by s tým malo až 40 percent opýtaných.

Dôležité je podľa predstaviteľov iniciatívy aj to, aby ľudia rozumeli, ktorých práv sa homosexuáli dožadujú. Kým s registrovanými partnerstvami nesúhlasí až 38 percent respondentov prieskumu, iba 15 percent je proti tomu, aby mali homosexuáli prístup k informáciám o zdravotnom stave ich partnera. "Politici z extrémistických strán strašia ľudí pojmami, ktoré im bližšie nevysvetlia, hovoria o ohrození tradičnej rodiny. To vôbec nie je pravda. To, že dvaja partneri budú mať zo zákona nárok na informácie o zdravotnom stave, rodinu žiadnym spôsobom neohrozí," podčiarkol Kolenič.

Predstavitelia Inakosti poukazujú na to, že v prospech homosexuálov je aj súčasné rozloženie politických síl na Slovensku. Vláda jednej strany by totiž podľa nich ľahšie mohla presadiť väčšie práva homosexuálov, než je to v prípade širokej koalície. Svedčí o tom napríklad súhlas so vznikom výboru pre LGBTI ľudí v rámci Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Navyše, sociálni demokrati v Európe sú tradične zástancami väčších práv pre LGBT komunity.

Ivan Dianiška z Focusu si však myslí, že to nemusí byť také jednoznačné. Poznamenal, že Smer-SD spája voličov zo širokého politického spektra a nedá sa preto hovoriť, že by boli sympatizanti sociálnych demokratov na Slovensku naklonení takýmto zmenám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok