Slovensko oficiálne požiadalo o Mellovo vydanie

SITA, TA3
14.8.2012 11:34

Ministerstvo spravodlivosti žiada o vydanie Karola Mella z Belize na Slovensko - oficiálne už odovzdalo rezortu diplomacie originály extradičných (vydávacích) materiálov. Ministerstvo zahraničných vecí zabezpečí doručenie originálu belizským orgánom.

Slovensko oficiálne požiadalo o Mellovo vydanie
TA3

"Vzhľadom na rôznosť právnych systémov Slovenskej republiky a Belize je ministerstvo spravodlivosti pripravené poskytnúť v súvislosti s vydaním Karola M. príslušným belizským orgánom maximálnu súčinnosť. Ministerstvo spravodlivosti požiadalo o vydanie Mella na základe medzinárodne uznávanej zásady reciprocity, teda vzájomnosti," uviedol šéf tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti Pavol Kubík. 

V takomto prípade sa teda neuplatňuje medzinárodný zatykač. Žiadosť o vydanie je podkladom na vzatie Mella do vydávacej väzby v Belize. Pre urýchlenie veci a informovanie belizskej strany, že Slovenská republika žiada o vydanie, ministerstvo spravodlivosti zaslalo extradičné materiály v piatok e-mailom a v sobotu faxom. Dôležité je však doručenie originálov extradičných materiálov belizskej strane.

Mello je najnovšie obvinený v Belize z krivej prísahy a falšovania pasu. Obvinenie padlo v piatok 10. augusta potom, ako tamojší súd zrušil pôvodné rozhodnutie o jeho vyhostení. Jeho nové obvinenie súvisí s tým, že v septembri 2011 údajne úmyselne sfalšoval dátum vypršania platnosti svojho pasu. Druhé obvinenie spočíva v krivej výpovedi pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize. Mello podľa belizskych médií obvinenia odmietol, pričom žiadosť o prepustenie na kauciu mu zamietli. Podľa Mellovho obhajcu Andrewa Marshallecka majú nové obvinenia len legalizovať zadržanie jeho klienta. 

Vnútroštátne trestné konanie v Belize a konanie o extradícii (vydaní) sa môžu konať nezávisle na sebe. V prípade pozitívneho rozhodnutia o extradícii však má štandardne prednosť vnútroštátne trestné konanie v Belize. Toto pravidlo prednosti pred extradičným konaním platí aj na prípadný výkon trestu odňatia slobody štátu, z ktorého má byť daný človek vydaný - v tomto prípade Belize. "Z tohto dôvodu bude musieť slovenská strana počkať na výsledok trestného konania, prípadne výkonu trestu uloženého príslušným belizským súdom," uviedol Kubík. Termín najbližšieho pojednávania s Mellom je stanovený na 20. augusta. Mella zadržali 11. júla popoludní v San Pedro v štáte Belize. Išlo o celosvetovú akciu Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia. Najprv bol administratívne vyhostený. Podľa belizských médií 

Mello v žiadosti o trvalý pobyt neuviedol korektný údaj, či je trestne stíhaný. Napokon sa konal súd, lebo obhajoba namietla, že jej klient vôbec nebol vypočutý. Prípad vyvolal rozruch po tom, ako sa Slovák napriek zadržaniu v Poľsku po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a v ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozefa G. a Františka M.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok