Maďarsko sa prepadlo do recesie, inflácia v krajine zrýchlila

TA3
14.8.2012 10:59

Výkon maďarskej ekonomiky v 2. štvrťroku klesol, už druhý kvartál po sebe, čím sa naplnila technická definícia recesie. Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Budapešti.

Maďarsko sa prepadlo do recesie, inflácia v krajine zrýchlila
SITA

Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska sa za tri mesiace do konca júna znížil o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď klesol medzikvartálne o revidované 1 %. V medziročnom porovnaní sa výkon maďarskej ekonomiky v období apríl-jún prepadol o 1,2 %, čo je viac ako v prvých troch mesiacoch roka, keď klesol o 0,7 %.

Analytici odhadovali, že HDP Maďarska sa v 2. štvrťroku zníži medzikvartálne o 0,4 % a medziročne o 1,3 %.
Štatistický úrad zároveň informoval, že miera inflácie v krajine sa v júli zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Presnejšie, spotrebiteľské ceny sa v júli zvýšili medziročne o 5,8 %, zatiaľ čo v júni stúpli o 5,6 %. Analytici pritom očakávali, že budú stagnovať.

Júlová miera inflácie bola najvyššia od februára 2012, keď vzrástla o 5,9 %. V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Maďarsku po očistení od sezónnych vplyvov v júli klesli o 0,1 %. Na porovnanie, v júni ešte stúpli o 0,1 %. Informovala o tom agentúra RTTNews.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok