Premiér potvrdil radikálne opatrenia. Ako budú vyzerať v praxi?

TA3 TASR SITA
12.3.2020 20:49

Peter Pellegrini potvrdil po zasadnutí krízového štábu prísne opatrenia, ktoré radikálne obmedzia život na Slovensku. Všetky "nepotrebné veci pre život" budú podľa neho na 14 dní zatvorené. Opatrenia majú vplyv aj na viaceré dopravné spojenia.

Samosprávy pristupujú k obmedzeniam

Na výsledky zasadnutia krízového štábu reagovali aj predsedovia samosprávnych krajov. Na rokovaní Združenia samosprávnych krajov SK8 v Košiciach informovali o preventívnych opatreniach, ktoré na ich území príjmu.

„Som rád, že aj štát prijal opatrenia, ktoré sme v našom kraji mali zavedené už niekoľko dní, a to povinná karanténa pre tých, ktorí prichádzajú z rizikových oblastí, či zatvorenie škôl. Malo by to byť síce naopak, to znamená, štát by nám mal dávať inštrukcie a pokyny, čo by sme v samosprávach mali robiť v krízových situáciách, keďže má na to viac peňazí aj odborníkov. Pevne verím, že týmito preventívnymi opatreniami a disciplínou ľudí sa nám podarí zamedziť šíreniu nového koronavírusu,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja musia všetci pristúpiť k obmedzeniam. „Všetky kraje pristúpia k obmedzeniu v prímestskej autobusovej doprave, ktorá bude fungovať v prázdninovom režime. Vyzývame ľudí, že nariadená karanténa v domácom prostredí neznamená, že si budeme vybavovať súkromné veci. Buďme ohľaduplní, ak máme pozitívnu cestovateľskú anamnézu, zostaňme doma. Na stránkach jednotlivých samosprávnych krajov nájdete najdôležitejšie informácie, zdržme sa šírenia falošných poplašných správ,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda SK8 Jozef Viskupič.

Autobusy v prázdninovom režime, zatvorené školy

V rámci Košického samosprávneho kraja začnú prímestské autobusy jazdiť v prázdninovom režime od piatka 13. marca, minimálne po dobu 14 dní. Medzinárodná linka do Hidásnémeti bude rovnako od zajtra pozastavená. Podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu, písomné maturitné skúšky, ktoré sa mali na stredných školách konať v priebehu budúceho týždňa, sa presúvajú.

„V Košickom kraji sú stredné školy zatvorené od 29. februára, nakoľko minulý týždeň boli na východe jarné prázdniny. Podľa našich informácií zo škôl, práve počas prázdnin bol v rizikovej krajine každý desiaty žiak alebo zamestnanec školy, prípadne prišiel do kontaktu s osobou s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Nečakali sme preto na opatrenia z národnej úrovne a riaditeľské voľno sme nariadili už od 9. marca. Vítame, že k prijímaniu takýchto preventívnych opatrení sa teraz pridal aj štát,“ dodal podpredseda KSK Daniel Rusnák.

Mesto Prešov uzavrie všetky základné a materské školy na území mesta už v piatok 13. marca. Ako zriaďovateľ tak urobí nad rámec Ústrednou krízovou komisiou prijatého rozhodnutia o uzavretí všetkých školských zariadení od začiatku budúceho týždňa.

Končia spoje do Viedne i Budapešti

Železnice Slovenskej republiky od piatka 13. marca zastavia medzinárodnú osobnú dopravu. „V rámci preventívnych opatrení zameraných na zabránenie šírenia koronavírusu zastavujeme od piatka 13. marca od 7:00 medzinárodnú osobnú dopravu. Znamená to, že od 7:00 nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia. Žiadne nebudú ani vpúšťané na územie Slovenska,“ povedal hovorca ŽSR Michal Lukáč.

K obdobnému kroku pristúpila aj spoločnosť Slovak Lines. Ako informovala jej hovorkyňa Eva Vozárová, krízový štáb prijal v súvislosti s koronavírusom preventívne opatrenia, ktorých súčasťou je aj zastavenie medzinárodnej prepravy. Výnimkou je zásobovanie. Cieľom preventívnych opatrení je čo najviac oddialiť nástup možnej nákazy medzi obyvateľstvom. „Na základe schválených preventívnych opatrení krízového štábu dnešným dňom pozastavujeme prevádzku našich medzinárodných spojov do Viedne, Budapešti a Hainburgu. Rovnako sme predčasne ukončili jednodňové lyžiarske zájazdy na rakúsky Stuhleck,” uviedol generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant.

Prímestská autobusová doprava Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorého je Slovak Lines súčasťou, jazdí naďalej podľa cestovných poriadkov v prázdninovom režime. V súvislosti s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie obmedziť hotovostné platby dopravca pripomína cestujúcim, že pri kúpe cestovných lístkov môžu využiť bezhotovostné platby prostredníctvom mobilnej aplikácie IDS BK.

Ako je to s nákladnou a leteckou dopravou?

Nákladná preprava je povolená ako na vnútroštátnych, tak aj medzinárodných trasách s cieľom zabezpečiť zásobovanie. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami. Osobné výletné lode nesmú na Slovensku od piatka od 7:00 pristavovať. Preplávať územím bez zastavenia môžu.

Medzinárodná letecká osobná doprava bude zastavená na základe uznesenia vlády, ktorá musí schváliť takéto zastavenie letov z dôvodu medzinárodnej koordinácie. Slovenská pošta tiež funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok