Kurdskí militanti uniesli tureckého poslanca

TASR
13.8.2012 08:04

Turecká armáda pátra po poslancovi, ktorého v nedeľu večer uniesli kurdskí povstalci v jeho volebnom obvode neďaleko východotureckého mesta Tunceli.

Kurdskí militanti uniesli tureckého poslanca
SITA

Husejna Ajguna, poslanca hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) uniesli militanti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), keď bol na ceste z Ovaciku do mesta Tunceli.

K únosu došlo počas zvýšeného napätia v Turecku. Premiér Recep Tayyip Erdogan v sobotu povedal, že existuje priame spojenie medzi nárastom násilia v Turecku a eskaláciou konfliktu v Sýrii.

Ankara je presvedčená, že ozbrojené sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyzbrojujú PKK a že táto organizácia nadobúda vplyv v kurských oblastiach Sýrie.

Turecko sa obáva, že povstalci využijú mocenské vákuum v susednej Sýrii a vartovalo, že nebude tolerovať žiadne povstalecké hrozby zo sýrskeho územia.

PKK bojuje od roku 1984 za autonómiu pre prevažne kurdský juhovýchod Turecka. Na turecké ciele útočí zo základní v severnom Iraku. V konflikte prišlo o život vyše 40.000 ľudí, prevažne Kurdov. Turecko, USA a Európska únia považujú PKK za teroristickú organizáciu.

V nedeľu sa skupina spájaná s PKK, známa pod názvom Jastrabi slobody Kurdistanu (TAK), prihlásila k zodpovednosti za štvrtkový útok na turecký vojenský autobus. Pri útoku zahynuli vojak a vodič autobusu a tucet ľudí utrpel zranenie.

Turecké úrady v provincii Hakkari v sobotu oznámili, že ozbrojené sily dokončili takmer trojtýždňovú operáciu voči PKK v regióne Semdinli. Erdogan povedal, že PKK utrpela vážne straty a opustila oblasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok