Študenti žiadajú prešetriť tituly Figeľa, Jahnátka a Zmajkovičovej

SITA
12.8.2012 15:56

Študentská rada vysokých škôl a Asociácia doktorandov Slovenska dôrazne žiadajú príslušné orgány verejnej správy, aby dôsledne prešetrili okrem doktorandského titulu poslanca Jána Figeľa aj udelenie vedecko-pedagogického titulu profesor v prípade ministra Ľubomíra Jahnátka a titulov druhého a tretieho stupňa štúdia poslankyne Renáty Zmajkovičovej.

Študenti žiadajú prešetriť tituly Figeľa, Jahnátka a Zmajkovičovej
SITA

"Zároveň žiadame menované verejne činné osoby o zodpovedný prístup k tejto záležitosti, pretože takéto situácie výrazne degradujú hodnotu vysokoškolských diplomov a vážnosť vedy a výskumu na Slovensku," uviedla predsedníčka Študentská rada vysokých škôl Asociácia doktorandov Slovenska Katarína Stoláriková.

Študentská rada vysokých škôl žiada príslušné orgány verejnej správy, aby dôsledne prešetrili podozrivé priznanie doktorandského titulu poslancovi Národnej rady SR Jánovi Figeľovi a následne vyvodili dôsledky a sankcie voči vysokej škole, ktorá mu diplom vydala. Predsedovi KDH Jánovi Figeľovi v roku 2007 pomohla pri získaní titulu PhD. funkcia eurokomisára. Informáciu priniesol 6. augusta denník SME. Rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Figeľov oponent Vladimír Krčméry a tiež šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že titul dostal aj napriek nedostatkom dizertačnej práce a prihliadali na Figeľovo medzinárodné postavenie. Noviny tiež pripomenuli, že šéf KDH obhajoval titul v odbore sociálna práca, ktorému sa profesijne nevenoval. Túto tému nerozoberal ani vo svojej práci. Upozornili, že titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie, ktorej je spoluautorom.

Jahnátka vymenoval prezident za profesora v januári 2010. Profesúru získal v odbore elektroenergetika na Fakulte elektrotechniky a informatiky košickej Technickej univerzity. Pred získaním titulu ho kritizovali, že sa k nemu dopracoval bez potrebnej päťročnej praxe v Košiciach. Jahnátek tvrdil, že si zarátal aj prednášky v Trnave. Médiá vtedy poukázali, že ani jedna z trnavských univerzít nemala technické zameranie. Jahnátek navyše obhajoval v odbore elektroenergetika, aj keď sa pôvodne venoval makromolekulárnej chémii.

V novembri 2009 média rozoberali diplomovú prácu vtedajšej šéfky mandátového výboru parlamentu Renáty Zmajkovičovej. Tá dostala magisterský titul na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela za 74-stranovú diplomovku na tému Tvorba práva s osobitným zreteľom na zákonodarný proces Národnej rady SR. V práci podľa medializovaných informácií skopírovala najmenej 20 paragrafov z rokovacieho poriadku parlamentu bez toho, aby uviedla, že ide o citáciu. Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici však uzavrela skúmanie diplomovej práce tak, že nejde o plagiát, ale technickú chybu. Kontrolou diplomovky sa podľa vedenia školy preukázalo, že v práci nebol správne citovaný zákon o rokovacom poriadku parlamentu iba v jednom odseku na 53. strane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok