Smer-SD vyberie nových kandidátov do Správnej rady ÚPN

SITA
12.8.2012 10:45

Po neúspechu Kolesíkových nominantov ich budú navrhovať Laššáková a Varga.

Smer-SD vyberie nových kandidátov do Správnej rady ÚPN
SITA

"Jedného kandidáta som predložila ja, je z Banskej Bystrice, ďalšieho navrhol poslanec Ivan Varga," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Nominantov podľa nej môže predložiť ktorýkoľvek poslanec strany, potom sa chcú s nimi stretnúť, diskutovať a vybrať dvoch kandidátov. "Je predčasné hovoriť o menách, nechceme sa uponáhľať," priblížila Laššáková.

Poslanec za Smer-SD Andrej Kolesík, ktorého dvaja nominanti - Ján Hrubý a Roman Lebeda neuspeli v dvoch kolách tajnej voľby na júlovej schôdzi parlamentu, zatiaľ žiadnych kandidátov nenavrhol. "Chcem sa poradiť s kolegami, aký postup zvoliť, ale myslím si, že tentokrát to nechám na rozhodnutie poslaneckého klubu," uviedol. Pôvodne po neúspešných voľbách avizoval, že predloží kandidátov aj do ďalšej voľby na septembrovú schôdzu parlamentu. "Návrhy kandidátov do Správnej rady ÚPN vzídu z rokovania poslaneckého klubu. Pani predsedníčka informovala, že máme predkladať nejaké mená, o ktorých bude hovoriť klub na svojom najbližšom zasadnutí. Termín je do 3. septembra. Máme dosť času, dáme tomu istý oddych. Uvidíme, aké mená vzídu z poslaneckého klubu," poznamenal Kolesík.

Voľby členov Správnej rady ÚPN sa nakoniec natiahli cez tri schôdze. Pôvodne mal parlament o týchto členoch rozhodovať na júnovej schôdzi, voľby vtedy odložili pre výhrady voči kandidátovi Smeru-SD Lebedovi, ktorý je Kolesíkovým poslaneckým asistentom. Poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová vtedy upozornila, že Lebeda bol hlavným odborným garantom z gemerského sociálneho podniku, ktorý vyšetrovala polícia. Všetkých sedem nominantov následne vypočul výbor pre ľudské práva. Lebeda sa na ňom označil za nevinného, polícia ho údajne neeviduje ani ako svedka. Na júlovej schôdzi v dvoch kolách tajných volieb ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal dostatočnú podporu zákonodarcov. Za kandidátov Smeru-SD, ktorých navrhol Kolesík, Jána Hrubého a Romana Lebedu, hlasovalo v druhom kole 66 respektíve 68 zo 144 prítomných poslancov. Ďalšie voľby sa uskutočnia na septembrovej schôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok