USA a Turecko zvažujú bezletovú zónu nad Sýriou

TA3, SITA
12.8.2012 08:41

Spojené štáty a Turecko uvažujú nad zavedením bezletovej zóny nad Sýriou a podniknutím ďalších krokov, ktoré by pomohli tamojším povstalcom v boji proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Vyhlásila to šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová po rokovaní so svojim tureckým náprotivkom Ahmetom Davutoglom, sktorým sa stretla počas sobotňajšej návštevy v tureckom Istanbule. Podľa Clintonovej však možnosť zavedenia bezletovej zóny nad oblasťami kontrolovanými povstalcami potrebuje "detailnú analýzu a podrobné operačné plánovanie". Doteraz však Západ podobný postup v Sýrii odmietal napriek tomu, že minuloročné vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou významne prispelo k pádu režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Clintonová prišla v sobotu do Istanbulu kvôli rokovaniam s najvyššími predstaviteľmi krajiny vrátane prezidenta a premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Témou je situácia v susednej Sýrii, kde už 17 mesiacov prebieha krvavé povstanie. Turecko, niekdajší spojenec Sýrie, spolu s USA žiada odchod autoritatívneho Asada a vytvorenie prechodnej vlády, ktorá krajinu dovedie k slobodným voľbám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok