Danku Bartekovú zvolili do komisie športovcov MOV

SITA, TA3
11.8.2012 19:34

Úspešná slovenská strelkyňa Danka Barteková sa stala členkou komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Výsledky volieb oznámili v sobotu podvečer v olympijskej dedine v Londýne.

Som rada. Konečne to napätie, v ktorom som niekoľko dní žila, opadne. Dnes som už čakala na vyhlásenie výsledkov s pokorou. Splnil sa mi tajný sen - pracovať v športovej diplomacii. Teším sa na novú prácu,“ povedala v prvej reakcii po vyhlásení výsledkov bronzová medailistka zo skeetu na Hrách XXX. olympiády v Londýne.

Okrem Danky Bartekovej sa o štyri miesta, ktoré sa po OH 2012 uvoľnili skončením funkčného obdobia Hichama El Guerrrouja, Ranie Elwaniovej, Frankieho Fredericksa a Jana Železného, uchádzalo ďalších 20 adeptov. Kandidátov, ktorí buď štartovali na OH 2008 v Pekingu, alebo sa predstavili v Londýne, mohli navrhnúť len národné olympijské výbory. Z regiónu strednej a juhovýchodnej Európy kandidovali ďalší traja športovci. Volebné obdobie bude trvať nasledujúcich osem rokov. Volebné právo mali všetci športovci, ktorí sa dostali na OH 2012. Hlasovať mohli priamo v olympijskej dedine alebo na vyhradených miestach vo vysunutých oficiálnych ubytovniach mimo Londýna od 16. júla do 8. augusta.

Spolu s Bartekovou do komisie športovcov MOV zvolili aj austrálskeho veslára Jamesa Tomkinsa, plavkyňu Kirsty Coventryovú zo Zimbabwe a vodného slalomára Tonyho Estangueta z Francúzska. Slovensko nemalo riadneho člena Medzinárodného olympijského výboru od roku 2001, keď Vladimírovi Černušákovi pre vekové obmedzenie vypršal mandát, ktorý dostal ešte v roku 1981. Následne sa stal čestným členom MOV. Barteková voľby do komisie športovcov suverénne vyhrala. Dostala 2295 hlasov od účastníkov OH, nasledovali Tomkins s 1802 hlasmi, Coventryová s 1797 a Estanguet s 1779. Celkovo sa na hlasovaní zúčastnilo 6924 voličov, čo je 64-percentná účasť. Nových členov MOV potvrdí plénum organizácie v nedeľu 12. augusta a oficiálne ich predstavia počas záverečného ceremoniálu OH 2012 v rovnaký deň.

Komisia športovcov, ktorú vedie od 22. júla namiesto Fredericksa Claudia Bokelová, sa schádza raz alebo dvakrát do roka. Jej poradným orgánom a medzičlánkom vo vzťahu medzi MOV a športovcami. Dvanásti jej členovia sú volení na osem rokov účastníkmi OH, ďalších maximálne siedmich menuje prezident MOV na základe regionálnych, pohlavných a športových princípov. Medzinárodný olympijský výbor má momentálne 109 riadnych členov, 32 čestných členov a 1 mimoriadneho člena.

V minulosti kandidovali do komisie športovcov MOV štyria Slováci. V roku 1998 sa počas ZOH v japonskom Nagane usiloval o miesto hokejista Peter Šťastný, za letné športy kandidovali plavkyňa Martina Moravcová počas OH 2000 v Sydney a 2008 v Pekingu i tenistka Karina Habšudová v Aténach 2004 a naposledy Miroslav Šatan za zimné športy vo Vancouveri 2010. Ani v jednom prípade však slovenskí kandidáti neuspeli. Danka Barteková bude jedinou zástupkyňou Slovenska v MOV. 

Aktuálne zloženie komisie športovcov MOV: 
Predseda: Claudia Bokelová 
Podpredseda: Adam Pengilly 
Členovia: Danka Barteková, Barbara Kendallová, Saku Koivu, Dae Sung Moon, Alexander Popov, Angela Ruggierová, Yumilka Ruizová-Luacesová, Rebecca Scottová, Pedro Yang, Jang Jang, James Tomkins, Kirsty Coventryová, Tony Estanguet

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok