Paríž a Berlín chcú posilniť EFSF na 2 bilióny eur

SITA
19.10.2011 15:28

Francúzsko a Nemecko chcú zvýšiť prostriedky v záchrannom fonde eurozóny až na dva bilióny eur.

Paríž a Berlín chcú posilniť EFSF na 2 bilióny eur

Paríž a Berlín zároveň očakávajú, že ich plán získa podporu lídrov EÚ na víkendovom krízovom summite. Správu priniesol v utorok britský denník Guardian, pričom sa odvolával na vysokopostavené diplomatické zdroje v EÚ. Šance na schválenie päťnásobného navýšenia Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) zo súčasných 440 mld. eur podľa denníka rastú po tom, čo agentúra Moody’s v utorok varovala, že Francúzsku môže zhoršiť jeho rating.

Strata najvyššieho ratingu na úrovni AAA hrozí podľa agentúry v prípade, ak náklady na záchranu domácich bánk a pomoc ďalším štátom eurozóny nadmerne zaťažia francúzske verejné financie. Európsky fond finančnej stability (EFSF) vznikol ešte 9. mája minulého roku, ako štátmi eurozóny účelovo založený subjekt na boj proti dlhovej kríze.

Pôvodný objem záruk v EFSF dosahoval 440 mld. eur, pričom podiel Slovenska zodpovedal sume záruk 4,372 mld. eur. Lídri eurozóny sa však neskôr rozhodli garancie navýšiť na bezmála 780 mld. eur, čo by malo zabezpečiť pôvodne zamýšľanú efektívnu úverovú kapacitu nástroja na úrovni 440 mld. eur. Posilnený EFSF už počíta aj s účasťou Estónska a podiel záruk Slovenska na navýšenom eurovale stúpa na 7,7 mld. eur. Vysokí predstavitelia EÚ, ktorých citovala v stredu agentúra Reuters, medializované informácie o dohode na ďalšom posilnení stabilizačného mechanizmu eurozóny dementovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok