Prípad tunela Branisko smeruje pred švajčiarsky súd

TASR, TA3
11.8.2012 12:24

Švajčiarske súdy sa budú zaoberať úplatkami pri výstavbe tunela Branisko. Má ísť o dva a pol milióna eur, ktoré mali tiecť k nominantom SDKÚ zo Slovenskej správy ciest (SSC) za to, že sa švajčiarske konzorcium mohlo podieľať na dodávke technológií na stavbu Braniska. S týmito informáciami prišiel portál aktuality.sk a denník SME.

Ako informuje v dnešnom vydaní denník SME, švajčiarska prokuratúra už v tomto prípade podala návrh na obžalobu na Spolkový trestný súd v Bellinzone, ktorý rieši kriminálne prípady. Hovorkyňa prokuratúry Jeannette Balmer neuviedla konkrétne mená ani názvy firiem, odvolávajúc sa na prezumpciu neviny.
Švajčiarske médiá však spomínajú v tejto súvislosti Švajčiara slovenského pôvodu Jána Godáňa, ktorý zastupoval konzorcium Erga Suisse. To malo na starosti dostavbu technológie tunela. Švajčiarska prokuratúra tvrdí, že Godáň v júli 2001 a júni 2002 použil peniaze konzorcia bez vedomia partnera na úplatky a maskoval to fiktívnymi zmluvami a účtami. Godáň pre švajčiarskych novinárov obvinenia odmietol.

Povedal, že právnici na súde dokážu jeho nevinu.
Denník SME pripomína, že v kauze sa na Slovensku spomínajú bývalý šéf správy ciest Dušan Matonka, ekonomický riaditeľ Roman Veselka aj riaditeľ úseku investičnej prípravy a výstavby Valerián Horváth. Všetci traja boli nominantmi SDKÚ.

Podľa premiéra Roberta Fica v prípade švajčiarskych účtov predstaviteľov Slovenskej správy ciest prišlo na jeho slová. „Viackrát sme upozorňovali na švajčiarske kontá nominantov SDKÚ. Aj tento aktuálny posun v kauze tunela Branisko je len potvrdením našich slov,“ cituje denník SME hovorcu premiéra Erika Tomáša.
Švajčiarska prokuratúra uviedla, že obžaloba sa týka aj sprenevery, falšovania dokladov a daňového podvodu. Slovenská polícia zatiaľ neodpovedala, či v súvislosti s obžalobou zo Švajčiarska v SR niekoho stíhajú pre branie úplatku, hovorca policajného prezídia Michal Slivka uviedol, že beží niekoľko konaní. Týkajú sa napríklad sprenevery a legalizácie príjmu z trestnej činnosti v bratislavskej firme, ktorá tunel stavala. Slivka pre SME povedal, že ďalšia časť vyšetrovania je v záverečnom štádiu a čaká sa na výsledky právnej pomoci zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok