Dôchodky sa budú dočasne zvyšovať pevnou sumou

TA3, SITA
10.8.2012 12:40

Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku.

Od roku 2018 sa budú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.

Poslanci tiež schválili zámer zaviesť do štátneho, priebežného dôchodkového piliera viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa prejaví u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Kým v súčasnosti sa týmto ľuďom dôchodky vypočítajú podľa ich príjmov a ešte sa im k tomu pridá 16 % zo sumy, ktorá im chýbala do dosiahnutia priemernej mzdy, táto hodnota navyšujúca dôchodok sa bude postupne zvyšovať až na úroveň 22 %.

Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy. Týmto osobám sa v súčasnosti pri výpočte dôchodku uzná 84 % zo sumy prevyšujúcej 1,25-násobok priemernej mzdy do 3-násobku priemernej mzdy, v budúcnosti to však bude len 60 % z tejto sumy.

 

Schválenie zmien v dôchodkoch je podľa Richtera dobrá správa

Schválenie zmien v prvom a druhom dôchodkovom pilieri a zvýšenie odvodov pre živnostníkov a dohodárov je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera dobrou správou pre Slovensko. „Bola schválená jedna z priorít Programového vyhlásenia vlády,“ povedal po schválení novely zákona o sociálnom poistení. Vláda mala podľa neho záujem schváliť podmienky pre dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému, čo sa schválením novely zákona aj stalo.

Podľa opozície Fico dôchodkami pláta dlhy svoje minulej vlády

Prijatie novely zákona o sociálnom poistení považuje predseda SMK Béla Bugár za zlú správu pre Slovensku. "Práve preto, lebo získané peniaze z druhého piliera chcú použiť na zaplátanie dier z dôb prvej Ficovej vlády. Je to zároveň zlá správa pre sporiteľov, pre budúcich dôchodcov v druhom pilieri, odteraz budú žiť v neistote ohľadom svojich dôchodkov," uviedol Bugár. Štyri opozičné strany Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a KDH urobia všetko pre to, aby navrátili pôvodný stav v dôchodkovom systéme.

"My a sporitelia v druhom pilieri sme prehrali bitku, ale vo vojne budeme pokračovať ďalej," vyslovil sa predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. K prudkému zosekaniu úspor sporiteľov podľa neho došlo vo veľkom chvate, bez vyjadrenia fiškálnej rady a Národnej banky Slovenska (NBS), ktoré by mohli povedať aký dopad budú mať zmeny v dôchodkoch na sporiteľov a aj na verejné financie.

"Je to jedno z najhorších opatrení vlády jednej strany, ktoré popri zrušení rovnej dane bude mať viaceré dopady jednak na dôchodkový systém ale aj na ekonomiku a zamestnanosť. Pretože dopadne negatívne na živnostníkov, dohodárov, samostatne zárobkovo činné osoby, na zamestnancov, ktorí tvoria hodnoty," poznamenal predseda KDH Ján Figeľ. Smer-SD a vláda podľa neho konala rýchlo a protizákonne.

"Mali sme možnosť vidieť, že Robert Fico sa neštíti pred ničím v ceste a snahe ukradnúť ľuďom ich budúce dôchodky. Nemal problém porušiť zákony, klamať, hlavne klamať pred voľbami. Je to mimoriadne smutný deň aj pre demokraciu na Slovensku," konštatoval predseda SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov sa Fico dostal k moci podvodom, lebo pred voľbami dal jasný záväzok, že nebude znižovať odvody v druhom pilieri. "Bolo to klamstvo, rovnako ako sľubované istoty občanov, z ktorých sa vykľuli rany istoty," dodal. Upozornil, že zmenami premiér ošklbal nielen vlastných voličov, ale aj tých, ktorí ho nevolili. "Ošklbal tých, ktorí v tejto krajine tvoria hodnoty," konštatoval. Smeru-SD podľa Sulíka nedochádza, že závažné zmeny v dôchodkoch sa týkajú desiatky rokov a nepôjde ich odstrániť tak jednoducho ako zmeny v daniach a odvodoch. "Tu sa dnes na dlhé roky dopredu urobili mimoriadne zlé rozhodnutia. Náprava bude omnoho ťažšia, povedzme v roku 2016, ako pri živnostníkoch a dohodároch," konštatoval na margo opravy dôchodkového systému v budúcnosti.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok