Americká sonda Curiosity poslala z Marsu ďalšie zábery

TA3, TASR
10.8.2012 07:39

Experti z NASA hovoria, že pohoria v okolí sondy sa podobajú tým na Zemi.

Sonda Curiosity poslala vo štvrtok z Marsu prvú farebnú panoramatickú fotografiu a svoj vlastný portrét, oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Panoráma zachytáva 360-stupňový záber okolia pristátia sondy v kráteri Gale. Ide o mozaiku zloženú zo 130 snímok z novoaktivovaných navigačných kamier. Je na nej typická marťanská krajina pokrytá naoranžovelým prachom a kameňmi.

Na "autoportréte" vidno vrchný kryt sondy posiaty tmavým štrkom, ktorý sa tam zrejme dostal počas pristávacieho manévru. Podľa vedcov ale zrejme na vozidle nespôsobil žiadne poruchy.
Od úspešného pristátia na povrchu červenej planéty v pondelok poslala sonda na Zem už množstvo snímok prenášaných cez sondy NASA obiehajúce okolo Marsu. V súčasnosti postupne vykonáva testy svojich zariadení, ktoré zatiaľ fungujú bez akýchkoľvek problémov.

V piaty deň po prístátí by mala Curiosity spustiť kľúčový upgrade programu svojho hlavného počítača, ktorý potrvá štyri dni. Počas procesu budú pozastavené všetky ďalšie aktivity sondy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok