Česká polícia vyšetruje falošné hraničné kontroly ŠtB spred 60 rokov

SITA
9.8.2012 20:29

Česká polícia sa zaoberá zisteniami amerického historika českého pôvodu, ktorý sa na úrady obrátil v záujme vyšetrenie informácií o existencii falošných hraničných kontrol zameraných na chytanie ľudí utekajúcich na Západ - do Nemecka alebo Rakúska.

Česká polícia vyšetruje falošné hraničné kontroly ŠtB spred 60 rokov
CTK

Historik Igor Lukeš žijúci v americkom Bostone v stredu pre portál denníka Mladá fronta Dnes uviedol, že sa stretol s jednou z obetí "rafinovanej" hry vtedajšej tajnej služby a požiadal o potrestanie vinníkov. Obete ich falošnej hry známej ako Operácia Kámen totiž podľa jeho slov dodnes veľmi trpia. Podľa Lukeša sú dvaja z organizátorov operácie stále nažive a žijú si v luxuse.

Riaditeľ českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu Pavel Bret potvrdil že komunistická tajná ŠtB na prelome 40. a 50. rokov zriadila na hraniciach vtedajšieho Československa a Nemecka falošné hraničné kontroly. Agenti v prestrojení tam čakali na ľudí, ktorí chceli ujsť do Západného Nemecka a Rakúska. Oblečení napríklad ako americkí dôstojníci s pohárom whisky v ruke dostali od svojich obetí všetky potrebné údaje, ktoré potom zneužili vo svoj prospech a tvrdo trestali. Falošné kontroly sa spravidla nachádzali niekoľko kilometrov pred skutočnými hranicami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok