Zomrel špión, ktorý zachránil poľský Krakov. Mal 103 rokov

TA3 TASR
13.2.2020 11:29

Vo veku 103 rokov zomrel príslušník sovietskej vojenskej rozviedky Alexej Boťan, ktorý je považovaný za záchrancu poľského mesta Krakov pred zničením nacistami počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Zomrel špión, ktorý zachránil poľský Krakov. Mal 103 rokov
Wikimedia Commons

Stanica spresnila, že v 40. rokoch bol Boťan pri mnohých historicky významných udalostiach vo východnej Európe. V januári 1945 získal informácie o zámere nemeckej armády zničiť vodojem a priehradu na rieke Dunajec a zaplaviť následne mesto Krakov, aby tak zabránila postupu sovietskej armády. Boťanova jednotka tieto plány prekazila, keď vyhodila do vzduchu sklad, kde bola výbušnina.

Tieto udalosti poslúžili neskôr ako námet pre sovietsky film Major Vichr. Boťan bojoval v druhej svetovej vojne od jej vypuknutia. Spočiatku velil posádke, ktorá bola súčasťou poľských ozbrojených síl. Po rozdelení Poľska prijal sovietske občianstvo a o rok neskôr sa stal zamestnancom NKVD. V jej nástupníckej KGB pracoval až do roku 1989, pričom bol pri zrode oddielu osobitného určenia Vympel. Ako pripomenulo Echo Moskvy, Boťan minulý pondelok oslávil 103. narodeniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok