Brocka: Pollák nemôže byť rómskym splnomocnencom aj poslancom

TASR
9.8.2012 12:56

V parlamente to opäť iskrilo. Kresťanský demokrat Július Brocka sa pohádal s poslancami Obyčajných ľudí. Dôvodom bol post splnomocnenca pre Rómov.

Brocka: Pollák nemôže byť rómskym splnomocnencom aj poslancom
SITA

Ak chce byť poslanec OĽaNO Peter Pollák splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity, mal by sa vzdať svojej stoličky v Národnej rade SR. Poznamenal to dnes podpredseda KDH Július Brocka v rozprave k novele zákona o sociálnom poistení.

Tá sa koná na pôde parlamentu už niekoľko dní, pričom samotná téma zmeny v dôchodkovom systéme, ktorej sa novela dotýka, dominuje v parlamente už viac ako týždeň. Podľa Brocku je táto situácia príkladom toho, že obe funkcie by sa nedali zvládať naplno. "Rómska otázka je problematika tak komplikovaná, tak vážna, že myslím si, že by sa tomu mal venovať človek na sto percent," vysvetlil Brocka. Pollák totiž avizoval, že ak ponuku Smeru-SD na obsadenie postu príjme, ostane aj poslancom parlamentu.

"Človek, ktorý 22 rokov nič v parlamente nerobí, ide tu kritizovať niekoho, kto sa snaží niečo konečne spraviť. Ešte predtým, ako nejaký krok urobil, ide moralizovať o tom, či by mal sedieť na dvoch stoličkách. Pozrite sa najprv do zrkadla pán Brocka," bránil svojho poslanca líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý neskrýval svoj hnev.

Motív kritiky Brocku nepochopil ani samotný Pollák. Poukázal, že už v parlamentných voľbách sa uchádzal o podporu ľudí s rómskou témou, a preto chce túto tému riešiť aj na pôde Národnej rady SR. "Môžem vás ubezpečiť, že ak by som to aj prijal, tak tento plat neprijmem, budem poberať iba jeden. Na rozdiel od vášho kolegu, ktorý tu bol v predchádzajúcom období a bral plat aj za primátora aj za poslanca," poznamenal Pollák.

Brocka si napriek tomu myslí, že poslanec by nemal súčasne pôsobiť na dvoch pozíciách. Dôvod je podľa neho aj možný konflikt záujmov. Ilustroval to na príklade poslanca Smeru-SD Dušana Muňka, ktorý je v súčasnosti aj šéfom Sociálnej poisťovne. V parlamente by mohol podľa podpredsedu KDH teoreticky využiť svoje právo a hlasovať aj za rozpočet inštitúcie, ktorú sám riadi. "Prípad splnomocnenca je možno niečo iné, ale ja si želám, aby ste sa na sto percent venovali tomu, čo chcete robiť," adresoval Pollákovi Brocka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok