Tymošenkovú obvinia aj z vraždy

SITA
9.8.2012 12:29

Ukrajinské orgány chystajú voči bývalej premiérke Juliji Tymošenkovej ďalšie obvinenia. Vo štvrtok o tom píše tamojší denník Segodnja, ktorý sa pritom odvoláva na ukrajinského generálneho prokurátora Renata Kuzmina.

Tymošenkovú obvinia aj z vraždy
SITA

Tentoraz sa majú týkať 16 rokov starej vraždy podnikateľa Jevhena Ščerbana, na ktorej sa mala Tymošenková "podieľať". Prokuratúra teraz čaká na vyjadrenie lekárov k zdravotnému stavu Tymošenkovej - len čo sa jej stav zlepší, vznesú voči nej obvinenia, píše Segodnja.

Ščerbaňa a jeho manželku zastrelili v roku 1996 na letisku v Donecku. Podnikateľ patril medzi najvplyvnejšie osoby Doneckej oblasti. Z jeho vraždy už obvinili osem ľudí, z toho troch odsúdili na doživotie. Vraždu si údajne objednal asistent vtedajšieho premiéra Pavla Lazarenka, ktorý je tiež vo väzení.

Stanovisko ukrajinského prokurátora opätovne vystupňovalo tlak na Tymošenkovú, ktorá si už odpykáva sedemročný trest väzenia za uzavretie nevýhodnej zmluvy s Ruskom o dodávkach plynu. Je tiež obvinená z daňových únikov počas jej riadenia spoločnosti Spoločné energetické systémy Ukrajiny (JESU). Expremiérka všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované. Jej uväznenie vyvolalo ostrú medzinárodnú kritiku a zhoršilo vzťahy medzi EÚ a Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok