Ukrajinský prezident podpísal kontroverzný jazykový zákon

TA3, TASR
8.8.2012 22:38

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podpísal v stredu kontroverzný jazykový zákon, ktorý priznáva ruštine oficiálny status približne v polovici regiónov Ukrajiny. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Ukrajinský prezident podpísal kontroverzný jazykový zákon
SITA

Návrh legislatívy vyvolal na Ukrajine ostré politické spory. Podľa prozápadnej opozície zákon rozbíja ukrajinskú národnú jednotu. Jeho stúpenci argumentujú, že len rozširuje jazykové práva menšín, pričom zachováva status ukrajinčiny ako úradného jazyka.

Zákon odmietol podpísať aj predseda parlamentu Volodymyr Litvin, ktorý na protest proti nemu začiatkom júla odstúpil z funkcie. Poslanci však jeho rezignáciu odmietli. Spory vyvolali bitku v parlamente i násilné zrážky medzi políciou a demonštrantmi v Kyjeve.

Legislatíva predložená vládnucou Stranou regiónov prezidenta Janukovyča používanie ruštiny a ďalších menšinových jazykov v televíznom vysielaní, v oficiálnych dokumentoch štátnych orgánov, súdov a ďalších verejných inštitúcií.

Ruština sa ako "regionálny jazyk" bude môcť používať v oblastiach, kde ňou hovorí ako materinským jazykom vyše desať percent obyvateľov. Ide o 13 z 27 oblastí Ukrajiny prevažne na východe a juhu krajiny, ale aj o metropolu Kyjev. Zo zákona by podľa navrhovateľov mali profitovať aj ďalšie národnostné menšiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok