Harabin: Žitňanská a Luciak by mali zaplatiť za prehratý spor

SITA
8.8.2012 19:54

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin vyzýva exministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú a bývalého vedúceho služobného úradu MS SR Michala Luciaka, aby zaplatili za podľa jeho názoru politické čistky a nezákonnosti z vlastného vrecka alebo straníckej kasy.

Harabin: Žitňanská a Luciak by mali zaplatiť za prehratý spor
SITA

Po prehratom súdnom spore totiž rezort musí doplatiť mzdu manželke Štefana Harabina za jej prepustenie z ministerstva spravodlivosti v predchádzajúcom období, dohodu o tom dnes zverejnilo MS na svojom webe. "Ak majú česť a charakter, nech zaplatia 9 404,84 eura a nenechajú, aby sa na ich pomstu voči mojej rodine poskladali občania tohto štátu," vyhlásil Harabin.

Podľa jeho slov je učebnicovým príkladom diskriminácie, ak niekoho prepustia zo zamestnania len preto, že je s niekým v rodinnom zväzku. "Vtedajší vedúci služobného úradu Luciak sa tým ešte verejne chválil médiám, čo neskôr chcel zatajiť a klamal. Neverím, že exministerka Žitňanská nevedela o krokoch svojho spolustraníka," dodal Harabin.

Ministerstvo spravodlivosti prepustilo Gabrielu Harabinovú bez uvedenia dôvodu v júli 2010. Prípad dala Harabinová na súd, kde podľa Hospodárskych novín uspela aj pre publikované vyjadrenie Luciaka pre denník Sme, že „mne sa javí, že to nie je normálne, ak je manželka exministra zamestnaná na ministerstve“. Ministerstvo sa bránilo, že bývalý šéf služobného úradu také rozhodnutie nedal, s čím na súde neuspelo. Verdikt okresného súdu potvrdil v decembri 2011 aj krajský súd.

V súvislosti s článkom o Harabinovej manželke čelí obvineniu bývalá redaktorka denníka Sme Zuzana Petková. Obvinili ju z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Dôvodom obvinenia je podľa vyšetrovateľky uverejnenie osobného údaja poškodenej - výška jej platu. Podávateľom trestného oznámenia v tejto veci bol Štefan Harabin, stíhanie novinárky však označil za absurdné.

„Trestnoprávnu, politickú i morálnu zodpovednosť nesie politický nominant a predstaviteľ ministerstva spravodlivosti. To je neuveriteľné, že niekto má správnu stranícku knižku a známosti vo vláde, tak je nad zákonom,“ vyhlásil po obvinení novinárky Harabin. Podľa jeho názoru nesie zodpovednosť predstaviteľ rezortu spravodlivosti bez právnického vzdelania, ktorý túto akciu zrealizoval a nie novinárka.

Poslankyňa Národnej rady SR a bývalá šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská nechcela výzvu komentovať. "Na politické vyjadrenia pána Harabina necítim potrebu reagovať," povedala pre agentúru SITA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok