Lipšicov podnet odložili, privatizáciu paroplynu nezrušia

SITA, TA3
8.8.2012 18:28

Dozorujúci prokurátor odložil podnet exministra vnútra a poslanca Daniela Lipšica (nezávislý), ktorý chcel pre kauzu Gorila zrušiť privatizáciu PPC. Informoval o tom portál Aktuálne.sk.

Lipšicov podnet odložili, privatizáciu paroplynu nezrušia
TA3

"Podnet bol odložený. Žaloba sa podávať nebude, keďže neboli splnené podmienky," potvrdil pre Aktuálne.sk hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek.

Exminister vnútra Lipšic na toto vyjadrenie prokuratúry reagoval slovami, že o extrémnej nevýhodnosti predaja PPC v súčasnosti okrem Generálnej prokuratúry nepochybuje žiaden súdny človek na Slovensku. "Ale neprekvapuje ma postoj Generálnej prokuratúry. Myslím si, že aj toto rozhodnutie potvrdzuje, že by bolo správne, aby prokurátora mali šancu voliť ľudia. Aby volili charakterných a dôveryhodných prokurátorov, ktorí budú obhajovať verejný záujem a nie súkromný záujem finančných skupín,“ dodal v stredu Lipšic.

Lipšic ešte ako minister tvrdil, že na základe 25-ročnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE) štát mal predraženou cenou do roku 2013 garantovať zisk PPC až do výšky 500 miliónov eur. Predaj štátneho podniku sa pritom mal uskutočniť pod cenu, keď ho za o niečo viac ako dve miliardy korún (asi 66 miliónov eur) získala spomedzi siedmich uchádzačov finančná skupina Penta. Táto investícia sa spoločnosti podľa exministra vnútra mala vrátiť v priebehu 1,5 roka.

Lipšic v marci na tlačovej konferencii tiež uviedol že Penta v tendri zvíťazila aj napriek tomu, že neponúkla najvyššiu cenu. Označil to za "krištáľovo čistý prípad zjavne podvodného konania." Ako vyhlásil v tom čase Daniel Lipšic, "PPC je to pravé zlaté teľa Penty. Predstavuje asi 60 percent jej imania. A bez obchodov so štátom, najmä troch VÚB Kupón, PPC a VSŽ, by Penta dnes bola oveľa bezvýznamnejšia, ak by vôbec prežila a ešte existovala."

Penta označila jeho tvrdenia za demagógiu. Jej hovorca Martin Danko upozorňoval, že všetky podľa Lipšica výhodné zmluvy museli byť znovuvyjednané v neprospech PPC. To malo byť kľúčovou podmienkou tendra, vrátane zbavenia štátu garancií za úver od Európskej investičnej banky, ktorý čerpal PPC. Istina tohto úveru bola vo výške takmer 51-miliónov eur.

Úver navyše mal pôvodne úrok nula percent a nový 90-percentný vlastník Paroplynového cyklu ho musel nanovo vyrokovať za štandardných komerčných podmienok. To malo negatívny dopad na privatizovaný podnik. Nový majiteľ musel znovu vyrokovať aj zmluvy s SPP, Bratislavskou teplárenskou a Slovenskými elektrárňami, "pričom dopad na hospodárenie PPC bol v stovkách miliónov korún," vysvetlil Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok