Španielske kluby hrozia bojkotom začiatku sezóny

TASR
8.8.2012 11:25

Trinásť klubov najvyššej španielskej futbalovej ligy pohrozilo bojkotom začiatku novej sezóny. Dôvodom je nespokojnosť s vyjednávaniami o vysielacích právach pre spoločnosti Canal+ a Mediapro.

Španielske kluby hrozia bojkotom začiatku sezóny
TA3

Problémom je údajne netransparentný systém, ktorým sa určujú začiatky zápasov, z čoho vyplýva zvýhodňovanie istých klubov. Väčšina klubov taktiež žiada spravodlivejšie rozdeľovanie príjmov z televíznych prenosov.

Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Real Betis, Celta Vigo, Espanyol Barcelona, Getafe, Granada, Real Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Real Sociedad, Sevilla a Real Zaragoza predostreli zoznam požiadaviek, v ktorých vyzývajú vedenie Španielskej profesionálnej futbalovej ligy (LFP), aby zaviedlo "transparentný a regulovaný" systém, ktorý bude určovať štarty jednotlivých duelov. Kluby žiadajú prezidenta LFP Josého Luisa Astiazarana, ktorého obvinili, že pomohol niektorým klubom dohodnúť výhodnejšie hracie časy, aby na 14. augusta zvolal stretnutie všetkých dvadsiatich celkov La ligy. Na stretnutí by mali prediskutovať problémové body.


Polemika o vysielacích právach vznikla počas minulého mesiaca, keď Canal+ uviedol, že vyjednávanie televíznych práv na celú ligu zo strany spoločnosti Mediapro je "nezákonné", pretože už predtým niektoré kluby uzavreli exkluzívne zmluvy so spoločnosťou Canal+.


Trinásť klubov tiež nie je spokojných s tým, že Real Madrid a FC Barcelona majú nepomerne vysoké zisky z audiovizuálnych práv. Prekáža im, že neexistuje systém spoločného vyjednávania klubov, či systém na prerozdeľovanie financií, ako to je v iných európskych ligách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok