Zvolenská zmení cenotvorbu liekov aj systém nákupu vakcín

TASR
8.8.2012 10:01

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré priniesla vlaňajšia lieková reforma za bývalej vlády. Plánuje aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie.

Zvolenská zmení cenotvorbu liekov aj systém nákupu vakcín
SITA

Cielom má byť spravodlivejšia metóda

Ministerstvo navrhuje zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré priniesla vlaňajšia lieková reforma za bývalej vlády.

Ako vyplýva z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ich cena by na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Predtým sa na Slovensku ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh.

Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov. "Navrhované úpravy nijakým spôsobom nemenia pôvodný zámer zákona, ktorý spočíval najmä v sprísnení regulácie cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín a tiež v zadefinovaní osobitného procesu rozhodovania vo veciach kategorizácie, vrátane zavedenia elektronickej formy komunikácie," uvádza sa v návrhu. Ako upozornilo ministerstvo, ceny liekov naďalej ostatnú jedny z najnižších v únii.

Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka pre vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od 1. januára budúceho roka. Návrhy na zmeny prichádzajú ani nie rok potom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika. Ten je účinný od decembra 2011.

Lekári už nemajú nakupovať vakcíny

Ministerstvo plánuje aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami. Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Ministerstvo navrhuje cez novelizáciu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorá má platiť od januára 2013, návrat k pôvodnému stavu.

Ako rezort poukázal v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov. "Pri neriešení vzniknutej situácie by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia pacientov, v najhoršom prípade až k ohrozeniu života napríklad vznikom epidémií častokrát veľmi ťažkých infekčných ochorení," konštatuje sa v návrhu.

Nákup očkovacích látok priamo lekárom a ich skladovanie v ambulancii ministerstvo za bývalej vlády zdôvodňovalo bezpečnosťou pacienta a účinnosťou vakcíny. Exminister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdil, že sa stávali prípady, keď si po vakcínu išiel rodič, čím sa porušil chladový reťazec. Ministerka zase poukázala na to, že zmena priniesla zmätky a problémy, ako aj odklady povinného očkovania.

Lekári pre zmeny v systéme nákupu ešte v januári volali po vyhlásení núdzového stavu, neskôr sa s ministerstvom dohodli na zjednodušení a odstránení niektorých administratívnych prekážok, čo malo umožniť jednoduchší prístup k vakcínam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok