Lekárska komora podporuje vznik jednej zdravotnej poisťovne

SITA, TA3
7.8.2012 18:38

Zavedenie systému jednej zdravotnej poisťovne má podporu Slovenskej lekárskej komory. Uviedol to na tlačovej konferencii prezident SLK Marian Kollár, ktorý zároveň vyhlásil, že komora chce svojimi návrhmi napomôcť napĺňať ciele Programového vyhlásenia vlády SR: zdravý občan, vyliečený pacient, spokojní zdravotníci.

Podľa komory, súčasný pluralitný systém zdravotných poisťovní neplní legitímne očakávania spoločnosti i občanov a je neefektívny. "Systém financovania zdravotnej starostlivosti nie je objektívny, nie je transparentný a nie je spravodlivý voči pracovníkom v zdravotníctve, no predovšetkým voči občanom - pacientom,“ skonštatoval Kollár.

Pred samotným zavedením unitárneho systému je však podľa SLK treba prijať také právne i finančné pravidlá, ktoré zabezpečia transparentnosť, objektívnosť a spravodlivosť v systéme financovania a zabránenia mocensko-politickým a lobistickým praktikám. Komora chce zároveň otvoriť diskusiu k obsahu a rozsahu nepovinného zdravotného poistenia. Ako informoval Kollár, komora oslovila aj predsedu vlády Roberta Fica so žiadosťou o stretnutie. Okrem iného mu predstavitelia lekárov chcú navrhnúť aj iné možnosti zmeny systému, ktoré však bližšie nekonkretizovali.

Chcú sa však dohodnúť na tom, aby do prípravy legislatívneho procesu mohli ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ako i zástupcovia poskytovateľov hovoriť. "Toto nie je iba o terajšej vláde, treba to nadstaviť roky dopredu, pretože predpokladám, že keď už systém bude zmenený na unitárny, bude fungovať dlhšie. Ide o nás aj ďalšie generácie. Systém by mal byť pripravený dobre a fungujúci,“ povedal viceprezident SLK Jozef Tholt. Ako ďalej dodal, v systéme jednej poisťovne by chceli ľudí z komory, ktorí by fungovali ako ďalší dozor.

Výhrady voči existujúcemu systému zdravotného poistenia majú podľa Tholta najmä preto, že neprináša žiadne výhody ako pacientom tak i poskytovateľom. Vo vytvorení jednej zdravotnej poisťovne vidí najmä cestu, ako ušetriť na administratíve. "Je tu aj zisk, ktorý môžu mať poisťovne a aj ho majú. Sú to peniaze vybraté s verejného zdravotného poistenia a unikajú mimo, nejdú k pacientom. Unitárny systém toto vylúči," povedal Tholt.

Vláda schválila zámer vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne koncom júla. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má plán vytvorenia unitárneho systému pripraviť do konca septembra. Následne by sa mali začať rokovania o odkúpení poisťovní s akcionármi. Na trhu verejného zdravotného poistenia pôsobia na Slovensku dve súkromné zdravotné poisťovne - Union a Dôvera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok