Liou Siang opäť neprekonal jedinú prekážku

SITA
7.8.2012 18:05

Olympijský víťaz na 110 m prekážok z Atén 2004 Liou Siang si v Londýne zopakoval športovú tragédiu z Pekingu. Rovnako ako pred štyrmi rokmi nepostúpil na olympijských hrách z rozbehov, pričom nezdolal ani jednu prekážku.

Liou Siang opäť neprekonal jedinú prekážku
SITA

Liou Siang v utorňajšom rozbehu odštartoval dobre, ale potom ľavou nohou tvrdo narazil do prvej prekážky a spadol na zem. Následne vstal a na ľavej nohe doskákal k štartu. Dvadsaťdeväťročný čínsky atlét sa mal stať jednou z hviezd OH 2008 v Pekingu, ale pred štyrmi rokmi odstúpil pre zranenie zo štartovacích blokov ešte pred prvým rozbehom. Po nevydarenom vystúpení v rodnej krajine absolvoval operáciu pravého chodidla a minulý rok sa na majstrovstvách sveta vrátil v takmer ideálnej forme, keď si vybojoval striebornú medailu. Do Londýna však prišiel znova hendikepovaný zranením. Pred štartom utorkového rozbehu mal Liou Siang zabandážovanú "achilovku" na pravej nohe.

Liou Siang má pravdepodobne problémy s pravou achilovkou. Paradoxne, Číňan mal v Londýne rovnaké štartové číslo ako pred štyrmi rokmi v Pekingu. Ani tentoraz mu cifra 1356, ktorá pred štyrmi rokmi pripomínala 1,3 miliardy obyvateľov Číny a 56 čínskych etník, nepriniesla šťastie. V súčasnosti toto čínske šťastné číslo prináša Liou Siangovi smolu. Číňana v posledných mesiacoch sprevádzajú viaceré zdravotné problémy. Počas tréningového kempu v Nemecku si doliečoval nohu, v júli neštartoval pre bolesti chrbta na mítingu Diamantovej ligy v Londýne. "Považujem ho za najlepšieho prekážkara v histórii a mám pred ním veľký rešpekt. Je strašné, čo sa mu stalo. Je to skvelý chlapík a neželám mu nič zlé. Už pri rozcvičke bolo na ňom vidieť, že má problémy s achilovkou," povedal pre ONS Brit Andrew Turner, ktorý šiesty rozbeh napokon vyhral za 13,42 s.

Liou Siang bol po vypadnutí veľmi sklamaný. Podľa šéfa čínskej atletickej výpravy na OH však chcel veľmi štartovať. "Sú to olympijské hry. Má skutočného olympijského ducha a nebolo preňho dôležité zvíťaziť, keďže vedel, že má problémy, ale zúčastniť sa. Mal podobné zdravotné problémy ako v Pekingu pred štyrmi rokmi. V posledných rokoch dostával skvelú lekársku starostlivosť, ale stopercentne už nebude v poriadku. Momentálne na koniec kariéry nemyslí. Prvá diagnóza po vyšetreniach hovorí, že ide o potrhanie Achilovej šľachy," uviedol Fen Šu-jong.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok