SR je na tom lepšie ako my, porovnávala portugalská poslankyňa

TA3 TASR
28.1.2020 10:14

Slovensko od svojho vstupu do Európskej únie v roku 2004 zaznamenalo "neuveriteľný" ekonomický pokrok. V tom čase bol príjem na osobu na Slovensku nižší než v Portugalsku a dnes je zhruba rovnaký alebo dokonca vyšší. Uviedla to portugalská socialistická poslankyňa Maria Constança Dias Urbano de Sousová.

SR je na tom lepšie ako my, porovnávala portugalská poslankyňa
SITA/AP (ilu)

Poslankyňa Socialistickej strany bola medzi členmi portugalského Republikového zhromaždenia, ktorí sa stretli s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Ten pre médiá uviedol, že viacerí portugalskí poslanci vyzdvihli Slovensko ako vzor ekonomického rozvoja pre ich krajinu. Portugalská socialistka pripísala ekonomický úspech Slovenska aj jeho členstvu v EÚ, ktoré podľa nej takisto prispelo k posilneniu demokracie a kvality života na Slovensku.

Zároveň nesúhlasila s názorom, že styky medzi Portugalskom a Slovenskom sa na najvyššej úrovni za ostatné roky zanedbali. Zatiaľ posledná bilaterálna návšteva na úrovni prezidentov sa uskutočnila ešte v roku 2008 a na úrovni premiérov ešte o rok skôr, počas portugalského predsedníctva v Rade EÚ. V dôsledku ekonomickej krízy dokonca Portugalsko na isté obdobie zatvorilo veľvyslanectvo v Bratislave.

"Portugalsko má veľmi úzke kontakty so všetkými krajinami v medzinárodných organizáciách, ktorých je členom. V Európskej únii sú to dennodenné styky. Napríklad jednou z nosných tém portugalského predsedníctva v Európskej únii v roku 2007 bolo rozšírenie Schengenského priestoru o Slovensko a ďalšie krajiny z východu," zdôraznila portugalská poslankyňa.

Ako pripomenula, jej krajina sa podieľala na vypracovaní technologického riešenia, ktoré týmto krajinám umožnili vstup do Schengenskej zóny. "Toto je jeden z príkladov veľkej spolupráce s ostatnými krajinami v prostredí Európskej únie," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok