Čaplovičovi sa nepozdáva Figeľov titul, dá ho preveriť

TASR
7.8.2012 10:48

Minister Dušan Čaplovič dá po návrate z dovolenky preveriť titul PhD., ktorý v roku 2007 získal podpredseda parlamentu Ján Figeľ na súkromnej Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Čaplovičovi sa nepozdáva Figeľov titul, dá ho preveriť
TASR

"Požiadame Akreditačnú komisiu, aby preskúmala medializované informácie. Nám sa podľa medializovaných informácií zdá celá táto záležitosť ako jeden veľký prešľap," povedal hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Kontrola má podľa neho preveriť, či je možné, aby "absolvent jedného odboru študoval v druhom a predložil prácu z tretieho" a tiež či je možné, že Figeľova práca nespĺňala stanovené náležitosti. V prípade, že by Akreditačná komisia potvrdila pochybenia, podľa zákona by mohla odobrať univerzite právo udeľovať tituly a študovať v rámci tretieho PhD. stupňa.

Na rozdiel od podozrení pri diplome straníckeho kolegu a ministra práce Jána Richtera sa Čaplovič rozhodol konať v prípade Figeľa iniciatívne. Kontrolu Richterovho diplomu nariadil až po tom, čo ho na to jednomyseľne vyzvali opoziční aj koaliční poslanci zo školského parlamentného výboru. "Rozdiel je v tom, že u pána Richtera už v minulosti prebiehala kontrola, v tomto prípade ešte nebola žiadna kontrola," odôvodnil Kaliňák. Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry povedal, že rezort preveril doktorandov na jeho škole v rokoch 2009 až 2010 a pochybenia nezistil. "Ministerstvo tam žiadnu neposlalo," poprel tvrdenie rektora Kaliňák. 

Denník SME priniesol informáciu, že predsedovi KDH Jánovi Figeľovi v roku 2007 pomohla pri získaní titulu PhD. funkcia eurokomisára. Rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Figeľov oponent Vladimír Krčméry a tiež šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že titul dostal aj napriek nedostatkom dizertačnej práce a prihliadali na Figeľovo medzinárodné postavenie.

SME tiež pripomenulo, že šéf KDH obhajoval titul v odbore sociálna práca, ktorému sa profesijne nevenoval. Túto tému nerozoberal ani vo svojej práci. SME upozornilo, že titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie. "Centrom európskej myšlienky je sociálny rozmer," obhajoval sa Figeľ. Podľa SME má vysoká škola v spise o Figeľovom doktorandskom štúdiu dve práce označené ako dizertačné. V jednej vraj politik prepísal 80 percent publikácie Slovensko na ceste do Európskej únie, ktorú napísal s diplomatom Miroslavom Adamišom.

V druhej práci podľa SME len prefotil druhé vydanie tejto knihy, pričom v práci nespomenul, že v knihe je len spoluautorom. Figeľovo počínanie odsúdil aj poslanec za KDH Radoslav Procházka. "Zdá sa mi to trápne a myslím si, že to predsedu zbavuje posledných zvyškov autority, ktorú mal," uviedol Procházka.

Rektor: Školu navštívili ľudia, ktorí chceli skupovať práce

V posledných dvoch rokoch rektorát Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety opakovane navštívili ľudia, ktorí chceli skupovať publikácie, monografie, respektíve dizertácie, ako aj časti spisov študentov či zamestnancov školy.

Vo svojom stanovisku k medializovaným informáciám o dizertačnej práci lídra KDH Jána Figeľa to uviedol rektor tejto vysokej školy Vladimír Krčméry.Rektor tvrdí, že tieto snahy oznámili polícii a prokuratúre, ktoré v súvislosti s tým konajú. "Vyzývame preto aj ostatné vysoké školy k obozretnosti, aby sa nenechali použiť na politické mediálne hry," vyhlásil Krčméry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok