Na stráž, zakričal na najvyššom súde. Uznali ho vinným

TA3 TASR
27.1.2020 13:14

Člena ĽSNS Antona Grňa odsúdil v pondelok samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, na peňažný trest 5000 eur za to, že v máji 2018 pred pojednávacou miestnosťou na najvyššom súde zvýšeným hlasom pozdravil "Na stráž!", čím verejne prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde.

"Skutok sa stal po skončení troch súdnych pojednávaní, týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o vzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov, na NS SR v priestoroch pred pojednávacou miestnosťou. Počas toho, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry poskytoval novinárom rozhovor, v ktorom sa vyjadroval k uvedeným pojednávaniam a k dôvodnosti obvinení troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov," uviedla v októbri hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. 

Grňo vtedy zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav "Na stráž". "Tým verejne, a na mieste verejnosti prístupnom, použitím pozdravu prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Teda verejne prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť," dodala Tökölyová. 

"Nedopustil som sa žiadneho trestného činu. Som nevinný. Pozdrav 'Na stráž!' považujem za národný pozdrav," reagoval teraz Grňo pred vynesením rozsudku.

ŠTS trestným rozkazom už raz uznal Antona Grňa za vinného a odsúdil ho na rovnaký peňažný trest. Grňo však v podal odpor a preto bolo nariadené hlavné pojednávanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok