Takto znie hlas 3000 rokov starej múmie. Oživili ho vedci

TA3 SITA
24.1.2020 12:49

Britskí vedci zreprodukovali hlas tritisíc rokov starého mumifikovaného egyptského kňaza. Podarilo sa im to prostredníctvom umelého hlasového ústrojenstva s hrtanom, ktorý vytvorili v 3D tlačiarni. Výskumníci dosiaľ vytvorili len zvuk znejúci ako samohláska, ktorý trochu pripomína ovčí bľakot, no do budúcnosti by chceli s pomocou počítača tvoriť samostatné slová, či dokonca celé vety.

Takto znie hlas 3000 rokov starej múmie. Oživili ho vedci
reprofoto Youtube.com

Oskenovali a vytlačili

Hlas kňaza Nesjamuna zreprodukovali vedci z múzea v Leedse, kde múmiu vystavujú, a univerzít Royal Holloway, University of London a the University of York. Pri výskume, ktorého výsledky publikovali v odbornom časopise Scientific Reports, oskenovali vokálny trakt múmie, aby stanovili jeho presné rozmery, a následne ho zhotovili v 3D tlačiarni.

Tento proces je však možný iba vtedy, keď je mäkké tkanivo traktu jednotlivca značne neporušené, čo v Nesjamunovom prípade potvrdila aj počítačová tomografia. Po vyrobení 3D kópie kňazovho traktu vedci vytvorili hlas s pomocou generátora zvuku. Hlas, ktorý vytvorili, by mal byť podobný tomu Nesjamunovmu.

Želal si byť počutý aj po smrti

Vedci plánujú pokračovať ďalej a s pomocou počítačových modelov "vytvárať slová a spájať ich do viet," uviedla spoluautorka štúdie, profesorka archeológie na University of York Joann Fletcher. "Dúfame, že dokážeme vytvoriť verziu toho, čo by hovoril v chráme v Karnaku," dodala.

Podľa Fletcherovej dokonca pri výskume plnia Nesjamunove želanie byť počutý aj po smrti, čo bolo súčasťou jeho viery. "V skutočnosti je to napísané na jeho rakve. Je to to, čo chcel. Svojím spôsobom sa nám podarilo toto želanie splniť," skonštatovala vedkyňa.

Nesjamun bol kňazom v starovekom meste Téby za čias faraóna Ramessesa XI., pričom žil zhruba v rokoch 1099 až 1069 pred naším letopočtom. Slúžil v chráme boha Amona v komplexe Karnak. Podľa odborníkov zrejme potreboval pre svoje rituálne povinnosti, ktoré zahŕňali aj spev, silný hlas. Podľa štúdií mal ochorenie ďasien a zničené zuby. Zomrel zrejme ako päťdesiatnik, pravdepodobne po vážnej alergickej reakcii. Je jedinou múmiou datovanou do obdobia vlády Ramessesa XI. a vedecké analýzy jeho ostatkov prispeli k lepšiemu pochopeniu starovekého Egypta.

Témy: Egypt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok