Delegáciu na summite eurozóny má viesť premiérka Radičová

SITA, foto: ČTK
19.10.2011 11:19

Slovenskú delegáciu na summite eurozóny má 23. októbra v Bruseli viesť premiérka Iveta Radičová. Tento návrh rezortu diplomacie dnes odsúhlasila vláda. Do začiatku summitu sa však môže stať, že Radičová nebude predsedníčkou vlády.

Delegáciu na summite eurozóny má viesť premiérka Radičová

Jej kabinet totiž v spojenom hlasovaní o eurovale nezískal v parlamente dôveru. Aj premiérka Radičová v utorok konštatovala, že nemôže vylúčiť prípadné odvolanie jej vlády podľa ústavy, ku ktorému by mohol prezident pristúpiť ešte v piatok. „Hovorila som s prezidentom EÚ Hermanom van Rompuyom, budem hovoriť s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom. Je očakávanie, že premiér SR príde na summit bez ohľadu na to, kto ním bude. Tak by to malo byť,“ uviedla v utorok Radičová. Pokiaľ vládu v piatok prezident odvolá, tak sa podľa Radičovej musí rozhodnúť, kto odchádza na summit. „Je samozrejme riešenie, že stolička bude prázdna,“ dodala.

Cieľom summitu bude posúdenie stavu stratégie v boji proti dlhovej kríze. Ratifikačný proces navýšenia efektívnej úverovej kapacity a zvýšenia flexibility eurovalu bol ukončený. Slovensko, ako posledná krajina eurozóny 13. októbra 2011 v opakovanom hlasovaní schválila v parlamente vynovený euroval, ako to predpokladá dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji. Má teraz pomáhať nielen štátom, ale aj bankám. Okrem toho má väčšiu kapacitu (zo 440 mld. € stúpla na takmer 780 mld. €), aby sa zabezpečilo, že rating jeho záväzkov zostane na najvyššej úrovni.

Témou rokovania bude návrh plánu Európskej komisie na rekapitalizáciu európskych bánk. Predstavitelia eurozóny privítajú schválenie balíka šiestich legislatívnych návrhov na posilnenie hospodárskeho riadenia EÚ a osobitne eurozóny 28. septembra 2011 v Európskom parlamente. Stretnutie ďalej nadviaže na závery predstaviteľov eurozóny z júla 2011. V nich vtedy vyzvali predsedu Európskej rady, van Rompuya, aby do októbra predložil návrhy na zlepšenie pracovných metód a krízového riadenia v eurozóne. Ich súčasťou je aj posilnenie inštitucionálneho riadenia EÚ. V neposlednom rade sa očakáva diskusia k situácii v Grécku a k výsledkom monitorovacej misie Trojky (Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky) v Grécku, ktorá sa skončila 11. októbra 2011. Hodnotenie plnenia prvého programu pre Grécko, na ktorom sa Slovensko nezúčastňuje, bude východiskom pre rozhodnutie o vyplatení 6. tranže vo výške 8 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok