Severná Kórea údajne plánuje reformy po vzore Číny

TASR
6.8.2012 16:04

Syn zosnulého vodcu Severnej Kórey Kim Čong-un plánuje v krajine reformy podobné tým, aké uskutočnila Čína. Tvrdí to bývalý osobný šéfkuchár niekdajšieho lídra Kim Čong-ila, vystupujúci pod pseudonymom Kendži Fudžimoto, ktorý z komunistickej krajiny emigroval a žije v Japonsku.

Severná Kórea údajne plánuje reformy po vzore Číny
SITA

Fudžimoto bol osobným šéfkuchárom Kim Čong-ila v rokoch 1989-2001 a vydal niekoľko kníh o svojich skúsenostiach po tom, ako z krajiny ušiel. Do Pchjongjangu pricestoval na pozvanie Kim Čong-una, ktorému priviezol od daru gastronomickú lahôdku - modrého tuniaka.

Bývalý šéfkuchár povedal japonskej agentúre Kjódo, že sa stretol s Kimom a jeho "okúzľujúcou" manželkou Ri Sol-džu. A spomenul, že Kim by chcel zreformovať krajinu po vzore čínskeho trhového socializmu. Spomenul to v čase, keď Kim odcestoval na trojdňovú návštevu Vietnamu s cieľom posilniť vzťahy medzi oboma krajinami.

Stretnutie bývalého šéfkuchára je podľa analytikov ďalším dôkazom toho, že sa mladší Kim chce dištancovať od režimu svojho otca a starého otca Kim Ir-sena, ktorý komunistický štát založil. "Vzhľadom na to, čo Kim Čong-un urobil za posledný približne mesiac usudzujem, že sa nielen dištancuje od režimu svojho otca, ale robí to mimoriadne neohrozene a rýchlo," citoval britský denník Daily Telegraph analytika Andreja Lankova, ktorý študoval v Pchjongjangu a teraz prednáša na univerzite v Južnej Kórei.

Podľa vyjadrenia Fudžimota Severnú Kóreu v skutočnosti riadia Kim Čong-unova teta Kim Kjong-hi a strýko Čang Song-tchek.

"Hoci bol Kim Čong-un vybratý za nasledovníka, uplatní sa zrejme iba jeden z každej desiatky jeho návrhov," citoval dnes Fudžimota Daily Telegraph.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok