Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novoobjavené imunitné bunky by mohli viesť k univerzálnej liečbe rakoviny

Novoobjavené imunitné bunky by mohli viesť k univerzálnej liečbe rakoviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nečakaný objav medzinárodného tímu vedcov odhalil nový typ imunitnej bunky, ktorá má schopnosť zacieliť sa a zabiť väčšinu typov rakovinových buniek. Tento objav bol predtým považovaný za nemožný a hoci nebol u ľudí vyskúšaný, má potenciál pre revolúciu imunoterapie ako možnej univerzálnej liečby rakoviny.

Jedným z najvýraznejších nedávnych pokrokov v liečbe rakoviny bol vývoj nunkovej imunoterapie CAR-T. Táto vysoko personalizovaná liečba zahŕňa zber imunitných T-buniek pacienta a ich preprogramovanie tak, aby sa zameriavali na špecifické proteíny, ktoré sa nachádzajú v rakovinových bunkách pacienta. Liečba je však nákladná a časovo náročná na prípravu a nie je ani bez rizika závažných vedľajších účinkov.

Veľkým obmedzením je to, že neexistuje žiadny univerzálny receptor T-buniek (TCR), ktorý by bol zameraný na rôzne druhy rakoviny u všetkých pacientov. V skutočnosti sa vo všeobecnosti myslelo, že tento druh univerzálneho TCR zameraného na rakovinu jednoducho neexistoval.

Nová štúdia však naznačuje, že univerzálne TCR existuje a bolo nájdené. Výskumná práca opisuje objav imunitných T-buniek, ktoré vykazujú nový receptor. Ten, ako sa zdá, má schopnosť zacieliť sa a zabiť širokú škálu typov ľudských rakovinových buniek, zatiaľ čo sa vyhýba zdravým bunkám.

Znázornenie toho, ako T-bunky fungujú.

Novoobjavené T-bunky sú považované za schopné rozlíšiť rakovinové bunky od zdravých tým, že sú navádzané na povrchovú molekulu nazývanú ako MR1. Aj keď je táto molekula prítomná takmer vo všetkých bunkách ľudského tela, vedci majú podozrenie, že je odlišne prítomná v rakovinových bunkách, čo umožňuje, aby sa jediný TCR bol schopný účinne zacieliť na širokú škálu rakovinových nádorov.

Výskum je stále vo veľmi skorom štádiu, pričom táto štúdia ukazuje, že nové T-bunky sú rovnako účinné v laboratórnych testoch s bunkami, ako aj v počiatočných testoch na zvieratách. Tie sa ukázali byť povzbudivé a vedci navrhujú, aby sa pokusy na ľuďoch začali čo najskôr, keď sa ďalšie bezpečnostné testy ukážu byť úspešné. Mohlo by tak potenciálne ísť o veľký krok vpred v prístupe liečby rakoviny prostredníctvom bunkovej imunoterapie.

Novoobjavené imunitné T-bunky by mohli viesť k univerzálnej liečbe rakoviny.