Splnomocnenec pre Rómov: Na Luníku by mali stáť vzorové bytovky

SITA
6.8.2012 12:57

Na košickom Luníku IX by malo jestvovať niekoľko vzorových bytových domov, ktoré by obývali len platiaci nájomníci, tvrdí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák.

Splnomocnenec pre Rómov: Na Luníku by mali stáť vzorové bytovky
SITA

Tento príklad by podľa jeho slov predstavoval čiastočný pozitívny trend na sídlisku. "Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity si je vedomý kritického stavu na Luníku IX a prostredníctvom svojej regionálnej kancelárie v Košiciach pravidelne monitoruje situáciu v mestskej časti Luník IX," píše splnomocnenec v stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Iveta Duchoňová.

Pollák sa chce v čo najkratšom možnom čase stretnúť so zástupcami mesta Košice v súvislosti s aktuálnou kritickou situáciou na Luníku IX po odstavení od pitnej vody, ktorá na sídlisku netečie už niekoľko dní.

Splnomocnenec bude navrhovať vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala hľadať pre túto problematickú mestskú časť systémové opatrenia. Jedným z nich sú aj vzorové bytovky. Pollák pripomína, že v minulosti už viackrát navrhoval vytvorenie pracovnej skupiny pre košickú mestskú časť, ktorej členom by bol aj zástupca Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Mesto Košice sa podľa neho napriek jeho návrhom rozhodlo pre inú možnosť, a to vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá riešením mimoriadnych havarijných stavov na problémovom sídlisku.

Splnomocnenec kritizuje Košice aj za to, že nevyužili príležitosť v rámci Regionálneho operačného programu Výstavba a rekonštrukcia komunitných centier na to, aby vybudovali na Luníku IX komunitné centrum. Odstávka pitnej vody trvá na Luníku IX od 1. augusta. Odvtedy zásobuje pitnou vodou obyvateľov mestskej časti Luník IX cisterna.

Dôvodom odstávky pitnej vody je podľa košického magistrátu podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok. Do júna tohto roku obyvatelia sídliska dlhujú za vodu vyše dva milióny eur. Parlament Rómov SR a jeho predseda Ladislav Fízik podal vo veci spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia na zdraví a živote obyvateľov košického sídliska Luník IX neznámym páchateľom na Okresnej prokuratúre vo Zvolene trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok