Zneškodnili gigantickú bombu z čias vojny, ležala blízko radnice

TA3 TASR
22.1.2020 07:17

Nevybuchnutú 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny, ktorú nemecké úrady objavili v blízkosti hlavnej berlínskej radnice, sa podarilo špecialistom z jednotiek polície zneškodniť v utorok krátko pred polnocou. Informovala o tom na Twitteri tamojšia polícia.

Zneškodnili gigantickú bombu z čias vojny, ležala blízko radnice
SITA/AP

Berlínska radnica, známa aj ako Červená radnica, je sídlom starostu nemeckej metropoly a miestnej vlády. Bomba bola objavená pri stavebných prácach neďaleko frekventovaného námestia Alexanderplatz. Polícia v utorok večer požiadala približne 1900 ľudí, aby opustili svoje byty, zatiaľ čo na miesto nálezu bomby prišli pyrotechnici. Medzi evakuovanými osobami bolo zhruba 80 detí a 400 dôchodcov, pre ktorých úrady pripravili dočasné prístrešie. Po zneškodnení bomby sa mohli ľudia opäť vrátiť do svojich domovov.

Hasiči predtým vyhlásili, že kontrolovaná explózia bomby si vyžaduje bezpečnostnú zónu v okruhu 500 metrov. Spadajú do nej radnica, televízna veža Fernsehturm a časti domového bloku Nikolaiviertel.

Prostriedky verejnej dopravy (prímestská železnica, metro, električky) z dôvodu vzniknutej situácie nezastavovali v okolitých staniciach. Autobusy boli tiež odklonené od danej lokality. Bezpečnostná operácia ovplyvnila aj miestne podniky v neprístupnej zóne, ktoré sa museli zatvoriť. Jeden hotel musel evakuovať svojich hostí. Berlínsky starosta Michael Müller zrušil podujatie, ktoré sa malo konať v historickej budove radnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok