V sýrskej televízii vybuchla bomba, premiér ušiel za hranice

TA3, TASR, SITA
6.8.2012 12:17

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada sa otriasa v základoch. Vodca krajiny, mesiace sužovanej občianskou vojnou, musel dnes odvolať z funkcie svojho nového premiéra Riáda Hidžába.

V sýrskej televízii vybuchla bomba, premiér ušiel za hranice
SITA

Expremiér s rodinou je údajne v Jordánsku

O Hidžábovom odvolaní informovala štátna televízia. Dôvod odvolania neuviedla, zdroj z jordánskej vlády však informoval, že Hidžáb aj s celou rodinou ušiel do Jordánska a pridal sa k opozícii. Sýrsku vládu teraz dočasne povedie vicepremiér Umar Ghalavandží.

Prezident bývalého ministra poľnohospodárstva Hidžába vymenoval na post predsedu vlády len v júni po parlamentných voľbách. Jeho dosadenie do čela vlády kritizovala opozícia, ktorá to považovala za podvod na voličoch.


S premiérom utiekli aj ministri, tvrdí opozícia

So sýrskym premiérom prebehli aj dvaja ministri a traja vysokí vojenskí predstavitelia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na členov Sýrskej národnej rady, najväčšej protiasadovskej opozičnej skupiny. Túto správu nebolo možné okamžite overiť.

Výkonný člen SNC Basám Išak uviedol, že k premiérovi sa pridali traja dôstojníci s hodnosťou brigádnych generálov a dvaja ministri, ktorých mená zatiaľ nie sú známe.

Oficiálny zdroj v jordánskom hlavnom meste Ammán potvrdil, že premiér Hidžáb, ktorý utiekol cez hranice aj s rodinou, sa pridal k sýrskej opozícii. Iný člen SNC Ahmad Ramadán doplnil, že s Hidžábom prišla skupina predstaviteľov. SNC stále podniká určité kroky a aj z dôvodu obáv z možných preventívnych krokov sýrskej vlády sa neponáhľa s oznámením ich totožnosti.

Ramadán ďalej oznámil, že prebehnúť plánuje ďalších 15 diplomatov a politikov, čo naznačuje, že rozpad režimu prezidenta Bašára Asada "vstúpil do veľmi citlivej fázy".



Budovou štátnej televízie v Damasku otriasol výbuch

Štátna televízia sa stala terčom útoku povstalcov. Tretím poschodím jej budovy v hlavnom meste Damask otriasol výbuch, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z televízie.

Pri bombovom útoku na budovu, v ktorej sídli aj sýrsky štátny rozhlas, utrpeli zranenia najmenej traja zamestnanci. Provládna sýrska televízia al-Ichbaríja priniesla zábery, na ktorých bolo vidieť zamestnancov televízie, ako si prezerajú škody spôsobené na budove a skláňajú sa k zraneným kolegom.

Vysielanie štátnej televízie sa v dôsledku útoku neprerušilo. Sýrske hlavné mesto sa za uplynulých niekoľko mesiacov stalo dejiskom série samovražedných bombových atentátov i ďalších útokov, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok