Panujú tropické teploty, na Štrbskom plese padol rekord

TASR
6.8.2012 15:47

Teploty nad 30 stupňov v prvý deň pracovného týždňa znepríjemňujú život takmer na celom území Slovenska. SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Panujú tropické teploty, na Štrbskom plese padol rekord
SITA

Meteorológovia varujú pred veľmi vysokými teplotami. Ryska teplomera môže dnes na veľkej časti Slovenska, s výnimkou severných a severovýchodných regiónov, dosiahnuť až 37 stupňov Celzia.

Slovenský hydrometeorologický ústav preto v súvislosti s týmto javom vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od dnešného obeda do 20.00 h.

"Vysoká teplota vzduchu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňujú meteorológovia na svojom webe. Predpokladané teploty 33 až 37 stupňov môžu u niektorých ľudí spôsobiť nadmerné zaťaženie.

Do bratislavského centra pristavili cisternu

"Bratislavčania i návštevníci slovenskej metropoly sa môžu opäť v centre mesta osviežiť pitnou vodou. Na Hlavné námestie bola dnes po krátkej pauze znova pristavená cisterna s pitnou vodou, keďže teplota vzduchu by sa mala vyšplhať nad 30 stupňov Celzia," informovala Daniela Rodinová z magistrátu hlavného mesta.

Mesto v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou chce totiž aj takouto formou pomôcť občanom zmierniť následky vysokých teplôt.

Na Štrbskom plese namerali 26,3 stupňa

Klimatológovia zo SHMÚ zaznamenali rekordy teploty vzduchu. Na Štrbskom plese namerali 26,3 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1963, keď bolo 25,6 stupňa Celzia. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár. „Tesne po 14:00 teplota vzduchu na niektorých miestach prekonala rekord maximálnej dennej teploty pre 6. august,“ informoval klimatológ Pavol Faško a dodal, že očakáva, že v priebehu popoludnia im budú ďalšie meteorologické stanice hlásiť rekordné hodnoty.

Do 14:00 SHMÚ ústav zaznamenal viaceré rekordy na meteorologických staniciach. V Hurbanove je priebežne nameraný rekord 36,4 stupňa Celzia, prekonaný tým bol rekord z rovnakého dňa v roku 1994, keď namerali 34,9 stupňa Celzia. Na Sliači padol priebežný teplotný rekord 34,6 stupňa Celzia a prekonal tým 33,4 stupňa Celzia z roku 1990. Dudince hlásili 37 stupňov Celzia a teplota vzduchu prekonala rekord z roku 1990, keď bolo 6. augusta 34,3 stupňa Celzia. V Gánovciach priebežne namerali 30,3 stupňa Celzia, prekonaný bol rekord z roku 1994, keď bolo 29,1 stupňa Celzia a v Lieseku dnes namerali 29,7 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1994, namerali vtedy 29,1 stupňov Celzia. 

Už v nedeľu 5. augusta podľa Garčára zaregistrovali klimatológovia rekordy maximálnej dennej teploty na východnom Slovensku. „V Orechovej a vo Vysokej nad Uhom dosiahla teplota vzduchu 33,8 stupňa Celzia a v Somotore 35,8 stupňa Celzia, čím tam boli prekonané rekordy tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 5. august z rokov 1986 a 1994,“ informoval Garčár. Tento deň bol v Oravskej Lesnej vyrovnaný rekord maximálnej dennej teploty 28,3 stupňa Celzia z roku 1963, čo je takmer 50-ročný rekord.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok